www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η Μπανγκογκ φλέγεται. Χάος, οδομαχίες και απαγόρευση κυκλοφορίας


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Μπανγκόγκ την Τετάρτη καθώς δυνάμεις του Στρατού ανάγκασαν ηγέτες της αντιπολίτευσης να παραδοθούν, προκαλώντας την οργή των υποστηρικτών τους οι οποίοι πέταξαν χειροβομβίδες και έβαλαν φωτιά σε σημαντικά κτίρια.
Η πόλη τυλίχτηκε στο μαύρο καπνό και οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο (την πρώτη που επιβάλλεται τα τελευταία 15

χρόνια) και σε τουλάχιστον άλλες 21 επαρχίες της χώρας.

Ο στρατός με τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών σκόρπισε χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με τα χαρακτηριστικά «κόκκινα πουκάμισα», οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εδώ και εβδομάδες στα περιοχή της πρωτεύουσας.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές και ένας ιταλός φωτογράφος, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60.

Λίγο αφότου οι ηγέτες των «κόκκινων πουκαμίσων» παραδόθηκαν στην αστυνομία, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο τουΧρηματιστηρίου, αρκετές τράπεζες, τα κεντρικά γραφεία της Μητροπολιτικής Αρχής Ενέργειας, το Central World, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ασίας, ενώ υπήρξαν αναφορές για λεηλασίες.

Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να τους πυροβολούν, ενώ πυκνός καπνός άρχισε να ανεβαίνει στον ουρανό της πόλης των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτών και των διαδηλωτών συνέχισαν τη νύχτα.

Οι διαδηλωτές με τα «κόκκινα πουκάμισα» απαιτούν την αποχώρηση του κυβέρνησης του πρωθυπουργού κ. Αμπχισίτ Βετζατζίβα, τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: