www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

«Ελαφρύ» Facebook μέσω κινητού

Διατίθεται και στην Ελλάδα

Μια νέα «ελαφριά» και γρήγορη έκδοση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου θα προσφέρει στα κινητά τηλέφωνα το Facebook, το οποίο ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με 56 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε 47 χώρες, που συνολικά διαθέτουν 500 εκατ. συνδρομητές. Το Facebook ισχυρίζεται ότι διαθέτει πάνω από 400 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Το νέο δωρεάν site για κινητά, με την ονομασία 0.facebook.com, που θα λειτουργήσει από σήμερα, δεν θα περιέχει γραφικά, φωτογραφίες και βίντεο, αλλά μόνο κείμενα, ώστε οι σελίδες να "φορτώνονται" αμέσως στην οθόνη του χρήστη,

σύμφωνα με πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.


Αν οι συνδρομητές θέλουν να δουν επίσης φωτογραφίες ή βίντεο, τότε θα χρεώνονται ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων. Θα βλέπουν ένα σύνδεσμο (link), από όπου θα μπορούν να "κατεβάζουν" το οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Όπως δήλωσε ο Ανρί Μουασινάκ, υπεύθυνος της νέας υπηρεσίας του Facebook, η πρωτοβουλία, που απευθύνεται κυρίως σε όσους χρήστες δεν έχουν "έξυπνα" κινητά και έχουν περιορισμένη ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, αποσκοπεί στο να ξεπεραστούν τα δύο σημαντικότερα μέχρι σήμερα εμπόδια για την εξάπλωση του εν κινήσει Ιντερνετ, δηλαδή η χαμηλή ταχύτητα και το υψηλό κόστος σύνδεσης.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Μουασινάκ, υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. ενεργοί χρήστες του υπάρχοντος site m.facebook.com για κινητά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας. "Στόχος μας στην κινητή τηλεφωνία είναι να εξυπηρετούμε κάθε χρήστη σε κάθε τηλέφωνο σε κάθε γλώσσα σε κάθε δίκτυο", δήλωσε το στέλεχος του Facebook.

Οι χρήστες του 0.facebook.com θα μπορούν να ανανεώνουν το status τους, να βλέπουν το news feed, να σχολιάζουν, να στέλνουν και να παίρνουν μηνύματα, όπως στο κανονικό Facebook. Η νέα υπηρεσία σχεδιάστηκε για να γίνει "μόνιμη υπηρεσία", σύμφωνα με τον Μουασινάκ, και όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν συμφωνήσει να την παρέχουν δωρεάν για περισσότερο από ένα χρόνο. Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρίες κινητής δεν θα πληρώνονται από το Facebook ως αποζημίωση για τη δωρεάν χρήση της νέας υπηρεσίας που θα απολαμβάνουν οι χρήστες.

Στην Ελλάδα η νέα υπηρεσία θα προσφέρεται από τη Vodafone και τη Wind.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: