www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Μέτρα για την παραγωγή μυδιών στο Μαλιακό Κόλπο


Σε σειρά μέτρων για την αναβάθμιση της ζωνών παραγωγής μυδιών στο Μαλιακό Κόλπο προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), όπως προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Κ. Μπατζελή.

 Όπως σημειώνεται στην απάντηση, μετά τον κοινοτικό έλεγχο τον Οκτώβριο του 2011 και τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν, έγιναν μετατροπές στην κατάταξη των Ζωνών Α και Β.

Εν όψει της ενδεχόμενης λήψης περιοριστικών μέτρων από την κοινότητα, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των ελέγχων από τις περιφέρειες με τον ορισμό επιστημονικών επιτροπών και η επαναξιολόγηση
εργαστηριακών δεδομένων για κάθε ζώνη παραγωγής από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, ώστε να επανακαθοριστεί η υγειονομική κατάσταση της ζώνης και να μην απαιτείται η διέλευση των μυδιών από κέντρο καθαρισμού.

Όσον αφορά στη διαδικασία διαπίστευσης των εργαστηρίων έχουν διαπιστευθεί τα εργαστήρια Αθηνών - Καβάλας και Κομοτηνής και είναι σε εκκρεμότητα το εργαστήριο Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου και τις συμπληρωματικές δειγματοληψίες και τις υγειονομικές μελέτες ανά ζώνη παραγωγής, θα είναι δυνατή η αναβάθμιση των Ζωνών Β σε Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: