www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΟΟΣΑ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση «υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου» ως το 2050


Έως τα μέσα του αιώνα, 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες.

Αυτή είναι η ζοφερή πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που σε νέα έκθεσή του προειδοποιεί ότι, εάν δεν χαραχθούν πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, η παγκόσμια παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2050.

 Στην έκθεση με τίτλο «Οι Συνέπειες της Αδράνειας», ο οργανισμός αναφέρει ότι σε τέσσερις δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία θα έχει τετραπλασιαστεί, ενώ ο κόσμος θα καταναλώνει 80%
περισσότερη ενέργεια σε σχέση με σήμερα. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει αλλάξει είναι το ενεργειακό μείγμα: «τα ορυκτά καύσιμα θα καλύπτουν περίπου το 85% της ενεργειακής ζήτησης, κάτι που σημαίνει 50% αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις», όπως σημειώνουν οι συντάκτες.

 Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά αύξησης των μέσων θερμοκρασιών της κατά 3 - 6 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Πολλά είδη θα οδηγηθούν στον αφανισμό, θα ασκηθεί τεράστια πίεση στους φυσικούς πόρους, ενώ τα πρωτογενή δάση με τα πλούσια οικοσυστήματά τους θα συρρικνωθούν κατά 13%.

 «Πρόκειται για μια πολύ ζοφερή έκθεση», δήλωσε ο περιβαλλοντικός διευθυντής του ΟΟΣΑ Σάιμον ʼπτον κατά την παρουσίασή της. «Δείχνει ότι δεν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε πολλά μέτωπα.»

Επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια

 Σήμερα, οι βασικές αιτίες πρόωρου θανάτου είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής και το βρώμικο νερό. Ως το 2050, θα έχουν εκτοπιστεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Γης θα ζει σε πόλεις.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων θα έχει διπλασιαστεί στα 3,6 εκατομμύρια το χρόνο. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είναι Ινδοί και Κινέζοι, όμως οι θάνατοι θα αυξηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών.

 Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 10 μm ή ΡΜ10, θα μειωθούν στις μεγαλουπόλεις των πλούσιων χωρών, όμως θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας του όζοντος που βρίσκεται σε επίπεδο εδάφους.

 Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα, προκειμένου ο κόσμος να μπει στη σωστή τροχιά, καθιστώντας τη ρύπανση ακριβότερη, π.χ. μέσω φόρων άνθρακα, κοστολογώντας τα φυσικά συστήματα, ενθαρρύνοντας την πράσινη καινοτομία και περικόπτοντας βλαβερές για το περιβάλλον επιδοτήσεις, όπως αυτές των ορυκτών καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: