www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Λ. Παπαδήμος για 13ο και 14ο μισθό - Εντός της εβδομάδας η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων


«Η κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια».


Την πεποίθησή του ότι, εντός της εβδομάδας, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, όσο και με την Τρόικα, για το νέο πρόγραμμα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι << οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν >>.

Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γκιόργκ
'Ασμουνσεν από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011 και δήλωσε αισιόδοξος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μεταξύ 2000-2009 έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε την έκκληση της σημερινής Συνόδου Κορυφής προς τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το λεγόμενο PSI και να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για το ποιές ακριβώς είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας και τους κόστους παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το PSI, ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα στις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για το ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, όπως επίσης και ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το λεγόμενο ζήτημα της επιτροπείας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις και τις δικές της κόκκινες γραμμές.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι προσδοκά από τους Έλληνες βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητεί από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, διευκρίνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά και κατέληξε λέγοντας ότι το μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες είναι ότι οι ευρωπαίοι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν ως τώρα δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, και χρηματοδοτικά και με τεχνική βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια για την ανόρθωση της οικονομίας. << Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό που αποτυπώνονται σε δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων >> ανέφερε ο Λ. Παπαδήμος.

Η συνέπεια και η αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει η χώρα και οι πολίτες, προκειμένου να επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι, ήταν ένα ακόμη σημείο των όσων είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως << Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό απαιτείται για να μη χαθούν οι θυσίες που έγιναν και για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για τα παιδιά μας >>, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την τόνωση της απασχόλησης, ιδίως τους νέους, ένα ζήτημα που όπως είπε, αφορά κατ' εξοχήν την Ελλάδα, καθώς η ανεργία στους νέους υπερβαίνει το 40%.

Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ακόμη τα μέτρα που προβλέπουν τη διάθεση κεφαλαίων για την αύξηση της απασχόλησης και της κατάρτισης των νέων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη νέα Συνθήκη για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την οικονομική εμβάθυνση της ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ


Με μια ματιά

  • Επιδίωξη η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για PSI - νέο πρόγραμμα έως το τέλος της εβδομάδας
  • PSI: «Σημαντική πρόοδος» στις βασικές οικονομικές παραμέτρους
  • «Δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν» στις συζητήσεις με την τρόικα
  • Στόχος να αποφευχθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη
  • «Οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους»
  • Ζητείται η αμετάκλητη δέσμευση των κομμάτων για τήρηση του νέου προγράμματος
  • Για 13ο - 14ο μισθό: Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές
  • Καμία συζήτηση για επιτροπεία
  • Ξεκάθαρη δέσμευση ζητεί από τα κόμματα ο Μπαρόζο

Δεν υπάρχουν σχόλια: