www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινά την Τετάρτη η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων


Την Τετάρτη ξεκινά η απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και η δημιουργία ενιαίου μητρώου, με στόχο να μπει τέλος στα φαινόμενα αναπήρων-«μαϊμού».

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, ενώ μακρά είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν σταλεί στην Εισαγγελία.

Ενδεικτικά, σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε ο υφυπουργός, υπάρχει οικογένεια η οποία
χρησιμοποιώντας μία φορά τα χαρτιά της αναπηρίας, παίρνει επτά φορές το επίδομα.

«Οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος δεν σταματά εδώ. «Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου», σημείωσε.

Η απογραφή, που θα πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ , θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όσων το επώνυμο ξεκινά:

από Α έως Ι, θα απογραφούν από αύριο μέχρι 15-02-2012

από Κ έως Ο, θα απογραφούν από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012

από Π έως Ω, θα απογραφούν από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα, είπε ο υφυπουργός.


Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η Πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, θα μειωθούν, και αυτό, όπως εξήγησε, «όχι γιατί θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ' έξω αυτούς που δεν θα δικαιούνται».


Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ είτε λαμβάνουν ένα είτε περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:

1. Βαριάς Αναπηρίας

2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης

3. Εγκεφαλικής Παράλυσης

4. Κώφωσης

5. Κίνησης

6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων

7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ασφαλισμένων Δημοσίου

8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης

9. Τυφλότητας

10. Νόσου του Χάνσεν

11. Απροστάτευτων Ανηλίκων

12. Ομογενών

13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ

14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: