www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις για την ασφάλιση όσων αγροτών εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά


Διευκρινίσεις για την ασφάλιση αγροτών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός με το Ν. 3846/2010 προσδιορίζεται ότι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ πρόσωπα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 Kw.

Εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπαγωγή στον ΟΓΑ προβλέπεται ωστόσο μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 100 Kw. Οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω
των 100 Kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Η διάταξη αυτή, επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους αγρότες διότι τους δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 100 Kw χωρίς να αλλάζει το ασφαλιστικό τους καθεστώς, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τουλάχιστον πέντε έτη.

Συνεπώς με την εφαρμογή της διάταξης αυτής, «παρέχονται στους αγρότες σημαντικά κίνητρα να παραμείνουν στην ελληνική περιφέρεια αξιοποιώντας την αγροτική τους περιουσία και σε άλλες δραστηριότητες, πέραν των γεωργικών, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα το αγροτικό τους εισόδημα», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: