www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Άμεσα σε λειτουργία ο Μηχανισμός Σταθερότητας της ΕΕ

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa δημοσιεύει στον ιστότοπό του μερικά από τα κύρια σημεία του προσχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Ansa, για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το σύνολο της βοήθειας και τις απώλειες των ιδιωτών που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσει το Eurogoup. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η επιλογή ανήκει στο Ecofin.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται επίσης να ζητήσει «μια επιπλέον προσπάθεια για την σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας» από τις χώρες που δέχονται πιέσεις λόγω της κρίσης χρέους ενώ «εκτιμά θετικά τις δεσμεύσεις της Ιταλίας και της
Ισπανίας».

Σε ό,τι αφορά το μόνιμο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ) στα αποσπάσματα του προσχεδίου που δημοσιεύει το Ansa, τονίζεται ότι «η ουσιαστική του λειτουργία πρέπει να ξεκινήσει όσο πιο σύντομα γίνεται και, για το λόγο αυτό, η ΕΕ δίδει εντολή στους υπουργούς οικονομικών να λάβουν την σχετική οριστική απόφαση ως το τέλος Νοεμβρίου».

Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται ότι «οι Βρυξέλλες θα μπορούν να εξετάζουν, πριν από τα εθνικά κοινοβούλια, τους προϋπολογισμούς και τα μέτρα των χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα και θα μπορούν να προχωρούν σε παρατηρήσεις και να ζητούν αλλαγές, οι οποίες θα υλοποιούνται εντός του κάθε έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: