www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού



Ένα νέο φάρμακο προσφέρει περισσότερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με την ταμοξιφένη που αποτελεί τη συμβατική θεραπεία για τις ορμονοεξαρτώμενες μορφές της νόσου.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται οn-line στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Oncology» η ουσία λετροζόλη μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου κατά 20% και τις πιθανότητες θανάτου εξαιτίας της νόσου κατά 21%.

Περισσότερη και καλύτερη ζωή


Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν τον συγκεκριμένο αναστολέα της αρωματάσης επί πέντε χρόνια μετά την υποβολή τους σε επέμβαση ζουν περισσότερα χρόνια απαλλαγμένες από τη νόσο τους σε σύγκριση με το εάν λάμβαναν ταμοξιφένη.

Οι αναστολείς της αρωματάσης αποτελούν κατηγορία φαρμάκων που εισήχθη στα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια για χρήση από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο αρκετές ασθενείς λαμβάνουν αρχικώς ταμοξιφένη και μετά από δύο-τρία χρόνια θεραπείας αλλάζουν φάρμακα και
ξεκινούν τη λήψη των αναστολέων της αρωματάσης.

Η ταμοξιφένη χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 20 έτη στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού για πρόληψη των υποτροπών της νόσου. Η συγκεκριμένη ουσία δρα μπλοκάροντας την επίδραση των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς της αρωματάσης έχουν διαφορετική δράση καθώς κατεβάζουν τον «διακόπτη» της τροφοδοσίας του οργανισμού με οιστρογόνα.

Και τα δύο είδη φαρμάκων χορηγούνται στους καρκίνους του μαστού που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα και αποτελούν τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις της νόσου.

Συγκριτική ανωτερότητα


Στη νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου Στατιστικής της Διεθνούς Ομάδας Μελέτης για τον Καρκίνο του Μαστού που έχει την έδρα του στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana-Farber στη Βοστόνη φάνηκε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν λετροζόλη για ολόκληρη πενταετία χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως ταμοξιφένη είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από δοκιμή σε 8.000 γυναίκες που διεξήχθη σε 27 χώρες. Στο πλαίσιο της δοκιμής ορισμένες γυναίκες έλαβαν είτε μόνο ταμοξιφένη, είτε μόνο λετροζόλη, είτε αρχικώς ταμοξιφένη και στη συνέχεια λετροζόλη.

Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης φάνηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν μόνο λετροζόλη είχαν καλύτερη εξέλιξη από όσες έλαβαν μόνο ταμοξιφένη. Αλλά και η διαδοχική λήψη των δύο φαρμάκων δεν έδωσε καλύτερα αποτελέσματα ούτε σε ό,τι αφορούσε τις υποτροπές ούτε σε ό,τι αφορούσε τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με την απλή λήψη λετροζόλης.

Πιο μακροπρόθεσμη προστασία


Η επικεφαλής της μελέτης Μέρεντιθ Ρέιγκαν σημείωσε ότι «η νέα ανάλυση δείχνει ότι η λετροζόλη προσφέρει πιο μακροπρόθεσμη προστασία στις ασθενείς σε σύγκριση με την ταμοξιφένη».


Τα καινούργια αποτελέσματα οδήγησαν ειδικούς στο να αναφέρουν ότι οι αναστολείς της αρωματάσης πρέπει να αποτελέσουν πλέον θεραπεία πρώτης επιλογής σε σύγκριση με την ταμοξιφένη για τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων συνδέονται με παρενέργειες. Οι αναστολείς της αρωματάσης σχετίζονται με προβλήματα στα οστά ενώ η ταμοξιφένη σχετίζεται με τετραπλάσιο κίνδυνο υστερεκτομής εξαιτίας προβλημάτων στη μήτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: