www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αναβάλλεται για το 2012 η πώληση του ΟΠΑΠ


Για το 2012 αναβάλλεται η πώληση του ΟΠΑΠ, όμως την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων, ενώ εντός του 2011 θα πουληθεί και η ΔΕΠΑ.


Τα παραπάνω έκανε γνωστά με συνέντευξή του στο Reuters o διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Kώστας Μητρόπουλος.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε το δημόσιο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία. Μετά, θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις σε διαστήματα δύο εβδομάδων» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την πώληση ακινήτων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά».

Η τρόικα πιέζει διαρκώς για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και στη στην τελευταία έκθεσή της σημειώνει πως οι αρχικοί στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος δεν είναι εφικτοί,
ωστόσο, θεωρούν βιώσιμο τον μακροπρόθεσμο στόχο των 35 δισ. ευρώ έως το 2014.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι οι αναθεωρημένοι φετινοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μητρόπουλος. «Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις μας προς τους διεθνείς δανειστές. Η τρόικα έχει δηλώσει ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι 35 δισ. ευρώ έως το 2014. Έχουμε συμφωνήσει μαζί τους ενδιάμεσους στόχους...Αυτό σημαίνει πέντε πρότζεκτ φέτος και ευελπιστώ ότι θα κλείσουμε επίσης την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus. Τα έσοδα από το καθένα από αυτά τα πρότζεκτ αναμένεται να είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ποσά, γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των αγορών» συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξή του σημείωσε ακόμη πως το Ταμείο επαναξιολογεί τη λίστα των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, με το βάρος να δίνεται σε αυτά που μπορούν να αποφέρουν υψηλότερα έσοδα: «Πιθανόν έως τα τέλη του έτους, θα προκηρύξουμε διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης αδειών κινητής τηλεφωνίας και θα διαθέσει επιπλέον ραδιοσυχνότητες για νέα προϊόντα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει έως τον Νοέμβριο» πρόσθεσε. Παράλληλα επισήμανε πως θα διατεθούν κάποια μικρά ποσοστά του Δημοσίου σε τράπεζες, διευκρινίζοντας όμως πως το Ταμείο δεν θα επιδιώξει την πώληση ποσοστών στην ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως ότου ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι το Ταμείο περιμένει την πώληση της Hochtief Airports HOTG.D, βασικού μετόχου του αεροδρομίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: