www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε το ν/σχ για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών


Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και συγκεκριμένα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος.

Κατά τη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου απέδωσε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, που «ολιγώρησε στον καταλογισμό ευθυνών ή στην επίσπευση των διαδικασιών» και την Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις εκείνες, «που δεν ξεπέρασε ποικίλες αγκυλώσεις και υπόγειες δεσμεύσεις και αδράνησε κάτω από σφιχτό εναγκαλισμό πλοκαμιών και της πολιτικής εξουσίας».

Υποστήριξε πάντως ότι επικρατεί μια άδικη ισοπεδωτική αντίληψη για την συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό. «Βιώνουμε προθέσεις, όχι μόνο από πολιτικά κόμματα, που οδηγούν τον λαό σε μια πάρα πολύ δύσκολη
περίοδο, σε μια «μεθοδευμένη» ανυπακοή στο νόμο», τόνισε αποδίδοντας ευθύνες και στα ΜΜΕ, τα οποία, όπως είπε, κατασκευάζουν ενόχους και ισοπεδώνουν λογικές και πολιτικές.

«Δεν αντιστέκεσαι συμμετέχοντας αδάπανα, σε λαϊκίστικα κι όχι λαϊκά κινήματα, όπως το δεν πληρώνω, όπως τα μηνύματα για ανυπακοή, γιατί στην ουσία καταλήγουν στην μετακύληση των βαρών από τον χρήστη στον φορολογούμενο. Δεν μπορείς να ζητείς σεβασμό όταν παροτρύνεις την ανυπακοή στο νόμο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι «αν συνεχιστούν οι λογικές της ανυπακοής και του «δεν πληρώνω», είναι βέβαιη η θεσμική αποδόμηση της χώρας» και απηύθυνε έκκληση για εθνική συνεννόηση, όχι στη βάση κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά στην βάση της εθνικής ομοψυχίας.
Προανήγγειλε παράλληλα την κατάθεση «νομοσχεδίου – τομή» για την απονομή της Δικαιοσύνης, εντός του Οκτωβρίου.

«Να συναινέσουμε, αλλά με καθαρούς λογαριασμούς δεν μπορούμε, πίσω από μια ύπουλη σιωπή, του τύπου όλοι μαζί τα κάναμε και μια εξ αποκαλύψεως αντίληψη απέναντι στην κοινωνία που δήθεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια λαϊκίζουσα στην πλατεία Συντάγματος, να δεχόμαστε αυτή την αντίληψη», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα απονομιμοποίησης, διότι η χώρα διοικείται από μια κυβέρνηση της οποία η εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό εδράζεται στη φράση «λεφτά υπάρχουν».

«Αν δεν ζητήσετε νέα εντολή επί τη βάσει της νέας κατάστασης και να πείτε ξανά «mea culpa», η συνεννόηση με την κοινωνία είναι απολύτως ελλιπής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είπε ότι ανομία είναι στο όνομα του Μνημονίου να καταστρέφονται οι ζωές των πολιτών, να ακρωτηριάζονται μεροκάματα, μισθοί, να μπαίνουν χαράτσια και να κόβεται το ρεύμα στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. «Ποια είναι η νομιμότητα και από πού την αντλείτε;», διερωτήθηκε.

Στις ευθύνες του πολιτικού συστήματος απέδωσε τη συλλογική του απόρριψη από τον λαό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, ο οποίος ζήτησε να μην επιχειρείται μετάβαση στους θεσμούς, αλλά να γίνεται κριτική στο τι αποφασίζει το Κοινοβούλιο. «Δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά το τι αποφασίζουμε εδώ μέσα», τόνισε.

Παρών», δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας, αιτιολογώντας πως είναι καλές οι προθέσεις του νομοθετήματος «να ανταποκριθεί στην επίκαιρη πίεση της κοινωνίας ώστε τα ζητήματα για ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων να μην καταλήγουν στο κουκούλωμα», όμως - όπως είπε - αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: