www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Την Πέμπτη επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα


Αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι επιθεωρητές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.


Ανέφερε επίσης ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει άλλη μια φορά μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και να εξετασθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα πραγματοποιήσει άλλη μία συνεδρίαση όσο το δυνατόν νωρίτερα, πάντως μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξετάσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε την Τετάρτη ότι η συζήτηση για την επόμενη δόση δεν είναι στην ατζέντα του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα σημείωσε ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Δήλωσε πάντως βέβαιος για τη λήψη της 6ης δόσης εντός του Οκτωβρίου και διαβεβαίωσε ότι η
κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών.

Μπαρόζο: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης



Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε νωρίτερα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Σε αντάλλαγμα, τα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν την Ελλάδα και μεταξύ τους», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ανακοίνωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού εγγυήσεων που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη χορήγηση δανείων.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πως εκτός από κοινωνική και οικονομική είναι και κρίση εμπιστοσύνης και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, εξηγώντας πως αποτελούν αναπτυξιακά ομόλογα για έξοδο από την κρίση. Όσον αφορά στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι, μόλις επικυρωθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ο EFSF θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπογράμμισε πάντως και την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο μόνιμος μηχανισμός ESM.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπάρχει ο κίνδυνος της διάλυσης. Απαιτείται γνήσια οικονομική Ένωση, είπε, και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει προτάσεις στενότερης συνεργασίας. Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ενότητα της ευρωζώνης και την οικονομική σταθερότητα.

Ο κ. Μπαρόζο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποφέρει 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα κράτη μέλη χορήγησαν βοήθεια και εγγυήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ύψους 4.600 δισ. ευρώ. Είναι καιρός αυτός ο χρηματοπιστωτικός τομέας να προσφέρει τη δική του συμβολή στην κοινωνία», ανέφερε.

ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία για την 6η δόση 



Αισιόδοξος για την εκταμίευση της 6ης δόσης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βενιζέλος διέψευσε και πάλι κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, κάνοντας λόγο για ανεύθυνες συζητήσεις.

Τόνισε αντίθετα ότι ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έχει καθήκον να εφαρμόσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Για μένα το μόνο καθήκον, ο μόνος δρόμος, είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της 21 Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: