www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

΄Ερευνα: Περισσότεροι θάνατοι από όζον τα επόμενα 50 χρόνια


Οι θάνατοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα με το όζον θα αυξηθούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Νότο, κατά τα επόμενα 50 χρόνια, προειδοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ, του πανεπιστημίου Ουμέα της Σουηδίας, προβλέπεται ότι σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, θα υπάρξει αναλογικά η μεγαλύτερη αύξηση τέτοιου είδους θανάτων.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Climate-TRAP και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Αμστερνταμ.

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το όζον στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Στόχος της μελέτης είναι η προετοιμασία των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών για τις
αναμενόμενες μεταβολές στη δημόσια υγεία, εξαιτίας ης κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η μεταβολή του κλίματος που έχει λάβει χώρα μετά τη δεκαετία του '70, προκαλεί πάνω από 140.000 πρόσθετους θανάτους το χρόνο.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε κλιματολογικά μοντέλα και σενάρια πρόβλεψης, για να προσομοιώσει σε ποιο βαθμό τα επίπεδα του όζοντος μπορεί να επηρεαστούν από τις κλιματικές αλλαγές και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Η ρύπανση από όζον δημιουργείται όταν η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά με ορισμένες χημικές ουσίες, όπως τα οξείδια του αζώτου και οι οργανικές πτητικές ουσίες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να εντείνει αυτές τις φωτοχημικές αντιδράσεις, με συνέπεια οι θερμότερες ημέρες να σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα όζοντος.

«Αν δεν αναλάβουμε δράση, ώστε να μειώσουμε τα επίπεδα του όζοντος και άλλων ρυπαντικών ουσιών, θα δούμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές και εκατομμύρια χαμένων ωρών εργασίας», τόνισε ο καθηγητής Μαρκ Ντεκράμερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πνεύμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: