www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ταγίπ Ερντογάν: Με το Πίρι Ρέις δηλώνουμε παρόντες στην περιοχή


Με τις έρευνες του Πιρί Ρέις νοτίως της Κύπρου η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε εκ νέου τη Λευκωσία ότι «υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν».

Μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει εδώ και καιρό έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές». «Αντιθέτως», υποστήριξε, «η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει», ενώ η Ε.Ε. «δέχεται μονομερώς την ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την τουρκοκυπριακή».

«Δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Γι αυτόν ακριβώς το λόγο το Πιρί Ρέις έχει ξεκινήσει έρευνες στη νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα.
Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος διεμήνυσε πως «σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες, ή δεν μοιραστεί με ολόκληρη την Κύπρο, με τους πολίτες μας στην "ΤΔΒΚ", τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρει κατά τις έρευνες, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Όπως είπε, «πλοία του τουρκικού Στόλου θα συνοδεύουν που και που το ερευνητικό σκάφος, εκεί όπου πρέπει», διευκρινίζοντας παράλληλα για τις έρευνες του Πιρί Ρέις, ότι δεν πρόκειται για γεωτρήσεις, αλλά για σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον Ντογάν Γιασάρ, υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του σε μία περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων, από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει τις έρευνές του νότια της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, σε χάρτη που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Μillet η περιοχή στην οποία πραγματοποιεί έρευνες το Πιρί Ρέις, τέμνει το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ όπου είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Λευκωσία. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μία από τις επτά περιοχές τις οποίες έχει ορίσει η τουρκική πλευρά ως περιοχές ερευνών, η οποία μάλιστα, με βάση το χάρτη, ταυτίζεται και με τα οικόπεδα 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παρακολουθούμε τις κινήσεις της Αγκυρας, δηλώνει ο Ελληνας πρέσβης στη Λευκωσία


Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις επί 24ωρου βάσεως και προβαίνουν στις κατάλληλες κινήσεις, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναφαίρετο δικαίωμα για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Ο Έλληνας πρέσβης επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στη διεθνή έννομη τάξη και υπογράμμισε την πλήρη συστράτευση της χώρας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: