www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Τα εργασιακά δικαιώματα είχαν ήδη ανατραπεί

Κοινωνικά ευαίσθητος δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου,λέγοντας ότι κάθε απόφασή του αποσκοπεί στην προστασία της Ελλάδας. Υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο και πρόσθεσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ήδη ανατραπεί και η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να βάλει κανόνες.


Ο Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους συνδικαλιστές, τους χαρακτήρισε μέρος της καρδιάς του ΠΑΣΟΚ και τους κάλεσε να συναινέσουν στις ανατροπές σε ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα.

"Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μας, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις", είπε και πρόσθεσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ήδη ανατραπεί εδώ και χρόνια και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την κρίση.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση βάζει κανόνες στην αγορά εργασίας και ζήτησε πίστωση χρόνου. "Αυτές οι επιλογές κρίνονται και θα κριθούν και θ’ αξιολογηθούν και θα δούμε και σε τρεις μήνες και σε ένα
χρόνο, και σε δυο χρόνια, αν αυτές πράγματι πετυχαίνουν τους στόχους τους".

Μετέθεσε τις ευθύνες για την ορθή εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας ότι χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

"Συνταγματικά προβλεπόμενη" η διαδικασία του κατεπείγοντος

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναφέροντας ότι είναι συνταγματικά προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. "Δεν είναι κάτι που θέλουμε να υιοθετούμε ως κανόνα, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να το υιοθετούμε και είναι μέσα στις δημοκρατικές λειτουργίες".

Δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που περιέχει το πολυνομοσχέδιο ήταν κατεπείγουσες, αφού θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Πρόσθεσε, δε, ότι είχαν προαναγγελθεί και δημοσίως συζητηθεί, "έστω κι αν δεν είχαν κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου".

Κάνοντας αναφορά στις πρωινές συναντήσεις με τους ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε συνέχεια στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, παιδείας, διαφάνειας και δημόσιας διοίκησης.

Διαπίστωσε ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές συναίνεση και σύγκλιση απόψεων, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Δήλωσε σύμφωνος με την ιδέα αναθεώρησης του Συντάγματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: