www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος για το Ασφαλιστικό

Η εφαρμογή του νόμου θα κρίνει αν θα χρειαστούν και νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


Όπως είπε, για τις βασικές παραμέτρους του Ασφαλιστικού, δηλαδή τα όρια ηλικίας και το ύψος των εισφορών, δεν θα χρειαστούν νέες αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι η βιωσιμότητα του συστήματος εξαρτάται από το αν θα υπάρξουν αποκλίσεις σε σχέση με όσα νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

"Το ασφαλιστικό είναι μία δύσκολη εξίσωση: μια μεγάλη κάμψη στα έσοδα, ή μια εκτροπή στις δαπάνες, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ούτε ισχύει ότι το σύστημα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Απλώς έχουν μπει οι βάσεις. Χρειάζεται συνεχώς διασφάλιση των πόρων του συστήματος", διευκρίνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής μείωσης επικουρικών
συντάξεων, αλλά ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν στους σημερινούς συνταξιούχους. "Όλα θα γίνουν όπου χρειαστεί και όπου υπάρχουν προβλήματα", είπε.

Επανέλαβε ότι οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία θα είναι έτοιμες το καλοκαίρι του 2011 και το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.

Το καλοκαίρι του 2011 θα γίνουν και οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά. "Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν αδικίες και η νέα λίστα να στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση προκειμένου να μην αμφισβητηθεί", υποστήριξε.

Ο Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημειώνοντας ότι επεκτείνεται στο ΙΚΑ και από τον ερχόμενο Απρίλιο στον ΟΓΑ και στον ΟΠΑΔ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: