www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μέτωπο αυστραλιανών ΜΜΕ υπέρ της WikiLeaks

Τη σθεναρή τους αντίθεση σε οποιαδήποτε απαγόρευση ή δίωξη σε σχέση με τη δημοσιοποίηση εγγράφων της WikiLeaks εξέφρασαν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, σχηματίζοντας μέτωπο υπέρ του ιδρυτή της ιστοσελίδας, του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ.


Σε ανοικτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι διευθυντές του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου καταδικάζουν την «έξαλλη», όπως τη χαρακτηρίζουν, αντίδραση της Καμπέρας, μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο δεκάδων χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Δεκεμβρίου τον Ασάνζ «ανεύθυνο» και την ιστοσελίδα «παράνομη». Η κυβέρνηση κάποια στιγμή εξέτασε το ενδεχόμενο να
αφαιρέσει από τον Ασάνζ το αυστραλιανό διαβατήριο.

Ωστόσο η ιστοσελίδα «αποτελεί μέρος των μέσων ενημέρωσης» και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή προσώπων ή η εθνική ασφάλεια μετά τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών αυτών τηλεγραφημάτων, εκτιμούν οι συντάκτες της επιστολής.

«Η απόπειρα να κλείσει ξαφνικά η WikiLeaks, η απειλή με διώξεις όσων δημοσιεύουν τις διαρροές αυτές και η άσκηση πίεσης σε εταιρίες προκειμένου να σταματήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες με τη WikiLeaks, συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, η οποία στηρίζεται σε έναν ελεύθερο και άφοβο Τύπο», υπογραμμίζουν.

Η WikiLeaks, τονίζουν οι συντάκτες της επιστολής, «σίγουρα διέπραξε σφάλματα» αλλά επίσης έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις σκέψεις της Ουάσινγκτον για ορισμένα από τα πολύπλοκα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ημερών μας, διευκρινίζουν οι διευθυντές του Τύπου.

Η Αυστραλία αναφέρεται αρκετές φορές στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε η WikiLeaks. Σε ένα από αυτά ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να εξετάσουν την προσφυγή στη στρατιωτική βία σε βάρος της Κίνας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: