www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή ενός ανθρώπου που υποφέρει

Ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τον τηλεμαραθώνιο της Unicef και των Special Olympics στην ΕΡΤ έστειλε το δικό του μήνυμα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες και η φτώχεια.


«Ζούμε σε μια εποχή αντιφάσεων, όπου στον κόσμο, στην υφήλιο, υπάρχει και μεγάλος πλούτος, και γνώση, και σύγχρονες τεχνολογίες, και όμως, βλέπουμε στον πλανήτη μας μεγάλες ανισότητες, κοινωνική αδικία, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φτώχεια.

Πρέπει και μπορούμε να εξαλείψουμε, και τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, να απαντήσουμε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων σε νερό και υγιεινή διατροφή.

Αυτό αποτελεί το στοίχημά μας. Να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της ευαισθησίας και της ανθρωπιάς, αλλά και μαζί κυβερνήσεις και διεθνείς Οργανισμούς, ώστε να εγγυηθούμε έναν πλανήτη και ένα οικονομικό σύστημα βιώσιμο, δίκαιο, που να σέβεται κάθε άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Γιατί η ανθρωπότητα πρέπει να αποκτήσει μια δημοκρατική διακυβέρνηση, που να
χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά και δικαιοσύνη.

Όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα να μην αποτελούν προνόμιο για κάποιους λίγους και ισχυρούς, αλλά τον απόλυτο κανόνα μιας παγκόσμιας κοινωνίας δικαιοσύνης, ευημερίας και αλληλεγγύης. Αν αυτά ακούγονται μακρινά και δύσκολα, η αλήθεια είναι ότι, μπορούμε και σήμερα με τη μικρή αλλά ουσιαστική μας προσπάθεια να αλλάξουμε τη ζωή ενός ανθρώπου που υποφέρει.

Ακόμα και ένα ευρώ ή δολάριο - που στις προηγμένες χώρες μπορεί να μην θεωρείται μεγάλο ποσό - σε μια άλλη κοινωνία μπορεί να φτάνει και να περισσεύει για να σωθεί μία ζωή. Πρόκειται για μία αλήθεια. Θα βοηθήσει παιδιά που δεν μπορούν να έχουν ένα στοιχειώδες γεύμα κάθε μέρα, νερό, ένα απλό εμβόλιο, παιδιά θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, παιδιά που ζουν μέσα σε μολύνσεις και επιδημίες, παιδιά που δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε - και με την κρίση που ζούμε - ξέρουμε τι σημαίνουν οι έννοιες της αλληλεγγύης, της συλλογικής προσπάθειας, της ανθρωπιάς. Γι’ αυτό θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου, σε όλους εκείνους τους εθελοντές και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε όλο τον κόσμο, όπως είναι η UNICEF και τα Special Olympics, που αναλαμβάνουν μεγάλες, τολμηρές, πρωτοβουλίες ανθρωπιάς.

Εργάζονται σκληρά, όχι μόνο για να σώσουν τη ζωή χιλιάδων παιδιών, σε κάθε γωνιά της γης, αλλά και για να κάνουν τη ζωή τους ακόμα πιο ανθρώπινη. Εύχομαι στην προσπάθεια που καταβάλετε καλή επιτυχία. Και ελπίζω στη συμμετοχή όλο και περισσότερων συμπολιτών μας και στη δουλειά που κάνετε και στην προσπάθεια του εθελοντισμού. Έτσι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον που θα αξίζει στα παιδιά μας και, ας αποτελέσει αυτή η προσπάθεια και μία δικαίωση της δικής μας αποστολής».



Δεν υπάρχουν σχόλια: