www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πέρασε το «πολυνομοσχέδιο» - «Κόπηκε» ο Β. Παπαχρήστος

Με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής η τρίτη πράξη του Μνημονίου. Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Προηγήθηκε η συζήτηση εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.


Στην ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση του "πολυνομοσχεδίου" συμμετείχαν 286 βουλευτές, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η ψήφισή του επί των άρθρων.

Ο βουλευτής Πρεβέζης Βαγγέλης Παπαχρήστος καταψήφισε το σχέδιο νόμου και στη συνέχεια ετέθη εκτός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος διάβασε επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία ανέφερε ότι "ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Μιλώντας στην ολομέλεια, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και ότι το νομοθετεί το Μνημόνιο, γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε
αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων.

"Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι" τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. Υποστήριξε ότι αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του "προβλήματος της εξουσίας".

Πρόσθεσε δε ότι το Μνημόνιο υπεγράφη για έναν συγκεκριμένο λόγο: "Να είναι ο μπαμπούλας για να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - όπως πολύ σωστά είπε ο κος Παπανδρέου, ότι «η κρίση είναι ευκαιρία να πάρουμε μέτρα που δεν παίρναμε επί 25 χρόνια»".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης", ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισε: "Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος".

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τους παριστάμενους υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι συγκροτούν μια "κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας", μια κυβέρνηση "μεταφραστών του Μνημονίου".

"Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα", πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε και πάλι προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: "Ως πότε θα καταπίνετε την συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει. Το Μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα - και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ, μέχρι και απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τι θα κάνετε το Φλεβάρη; Θα πάτε και πάλι στον ΚΤΕ να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και θα στοιχηθείτε πίσω απ’ τις επιλογές του κου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;".

Για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. "Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας", τόνισε. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ σε σχέση με το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ανέφερε πως το μεν πρώτο "έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους", ενώ για τις δεύτερες είπε ότι "οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου'.

Ομιλίες Κατσέλη-Παπακωνσταντίνου

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για "ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία". "Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες", τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και ζήτησε εξάλλου "να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα", ενώ υποστήριξε ότι "η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης. Μια κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να προδικάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι".

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το "πολυνομοσχέδιο" η διάταξη για τη διαγραφή οφειλών συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και ότι θα την επαναφέρει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Απαντώντας στα όσα τού καταλόγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρίνεται "με βάση το τι πράττει ή επιχειρεί να πράξει, όχι με βάση το εκάστοτε πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον". Υποστήριξε δε ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ουδείς τολμούσε να πάρει το πολιτικό κόστος.

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Παπαχρήστος


Από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού την πρώτη διετία της εκλογής του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο βουλευτής Πρεβέζης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος και διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα είχαν στενές σχέσεις από την περίοδο που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Μετά το 2004, ο Γ. Παπανδρέου του είχε αναθέσει κρίσιμους ρόλους ενώ από ένα σημείο και μετά δεν τον αξιοποίησε ξανά. Το γεγονός αυτό, είχε οδηγήσει τον βουλευτή να εκφράζεται κατά καιρούς με πικρία.

Στην διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Β. Παπαχρήστος είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».




Δεν υπάρχουν σχόλια: