www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κινητή και δορυφορική τηλεφωνία μέσω ενός δορυφόρου

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν ο εμπορικός δορυφόρος με τη μεγαλύτερη κεραία που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά. Ο Skyterra-1 θα προσφέρει στην αμερικανική αγορά μια «υβριδική» υπηρεσία που συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική επικοινωνία.

Ο δορυφόρος αποτελεί τμήμα του δικτύου 4G-LTE που υλοποιεί η αμερικανική Lightsquared. Υπό κανονικές συνθήκες, οι τηλεφωνικές κλήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου κινητής, ενώ στην περίπτωση που ο συνδρομητής βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη οι κλήσεις θα δρομολογούνται μέσω του Skyterra-1.

Για να μπορεί να επικοινωνεί με τα συμβατά υβριδικά τηλέφωνα, ο δορυφόρος θα ξεδιπλώσει στο διάστημα μια κεραία από μεταλλικό πλέγμα, διαμέτρου 22 μέτρων.

Όμως παρά την προηγμένη τεχνολογία. το εγχείρημα της Lightsquared είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Δύο άλλες εταιρείες που προσπάθησαν πρόσφατα να δημιουργήσουν ανάλογα υβριδικά δίκτυα, η Terrestar και η DBSB North America, αναγκάστηκαν τελικά να ζητήσουν προστασία από τους
πιστωτές τους λόγω των υπέρογκων χρεών.

Όπως επισημαίνει το BBC, η Lightsquared θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς θα πουλά τις υπηρεσίες της όχι στους ίδιους καταναλωτές, αλλά σε όσες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιθυμούν να προσφέρουν υβριδικές υπηρεσίες λιανικής.

Ο Skyterra-1,τον οποίο κατασκεύασε η Boeing, εκτοξεύτηκε χθες από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με ρωσικό πύραυλο Proton.

Δεν υπάρχουν σχόλια: