www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δημιουργήθηκε το ακριβέστερο μικροσκόπιο στον κόσμο

Τη δυνατότητα να βλέπουν τις δραστηριότητες των ζωντανών ιών, των βακτηρίων και των βιολογικών μηχανισμών των κυττάρων έχουν πλέον οι επιστήμονες, μετά τη δημιουργία του πιο ακριβούς μικροσκόπιου στον κόσμο.


Το μικροσκόπιο, που κατασκευάστηκε από Βρετανούς ερευνητές, έχει την υψηλότερη ανάλυση που έχει ποτέ επιτευχθεί από οπτική συσκευή του είδους του και λειτουργεί αξιοποιώντας μια νέα μέθοδο “χειραγώγησης” του φωτός, χάρη στην οποία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι το νέο μικροσκόπιο δεν χρειάζεται να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωντανή ύλη που βρίσκεται υπό άμεση παρατήρηση με γυμνά μάτια. Αντίθετα τα πιο ισχυρά ατομικά ή τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, μπορούν να "δουν" έμμεσα μέχρι και επιμέρους μόρια ενώ τα μικροσκόπια φθορισμού, χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για χρωματισμό των "στόχων".

Η δυνατότητα των επιστημόνων να βλέπουν πλέον άμεσα στο εσωτερικό ενός κυττάρου ή να παρατηρούν ζωντανούς ιούς, χωρίς να καταφεύγουν σε μέσα όπως οι χρωστικές ουσίες, θα φέρει
επανάσταση στην κυτταρική βιολογία και στη βιοϊατρική, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Λιν Λι.

Με το νέο μικροσκόπιο, μπορεί να γίνουν ορατές λεπτομέρειες 20 φορές μικρότερες και από τα μικρότερα αντικείμενα που μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τα συμβατικά οπτικά μικροσκόπια. Τα τελευταία μπορούν να δουν σε διαστάσεις περίπου μέχρι ενός μικρομέτρου (χιλιοστού του χιλιοστού), ενώ το νέο οπτικό μικροσκόπιο μπορεί να "κατέβει" μέχρι τα 50 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

"Είναι μόνο η αρχή. Στην πορεία, θα μπορέσουμε να δούμε ακόμα μικρότερα αντικείμενα. Θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο στο πόσο μικρά πράγματα θα μπορέσουμε να δούμε", δήλωσε ο καθηγητής Λι.

Το μικροσκόπιο κατασκευάστηκε από ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Λέιζερ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: