www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κάπνισμα και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση και οι παθητικές καπνίστριες, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ενώ όσοι κάνουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται σωματικά έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πολύποδες στο έντερο, πιθανό πρόδρομο καρκίνου.


Αυτό συμπεραίνουν δύο νέες μακρόχρονες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Η πρώτη μελέτη, υπό τη δρα Γιουχούα Λούο, αφορούσε σχεδόν 80.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, διήρκεσε δέκα χρόνια και δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση "British Medical Journal". Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως όσες ήταν καπνίστριες για αρκετά χρόνια πριν, έχουν αυξημένο μέχρι 16% κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ. Για τις πρώην
καπνίστριες ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 9% και συνεχιζόταν μέχρι και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε όσες γυναίκες κάπνιζαν πάνω από 50 χρόνια.

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για τις γυναίκες που υφίσταντο συστηματικά τον καπνό τρίτων γύρω τους. Για παράδειγμα, στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα για πάνω από δέκα χρόνια ως παιδιά, για περισσότερα από 20 χρόνια ως ενήλικοι στο σπίτι τους και για πάνω από δέκα χρόνια στην εργασία τους, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32%.

Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για όσες γυναίκες ήταν σε μέτριο βαθμό παθητικές καπνίστριες, αλλά επειδή το ζήτημα της σχέσης παθητικού καπνίσματος παραμένει επίμαχο, οι μελετητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάθλιν Βόλιν, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "British Journal of Cancer", συμπέρανε ότι όσοι άνθρωποι έχουν ενεργητικό στιλ ζωής και ασκούνται συχνά σωματικά έχουν έως τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στο έντερό τους μεγάλους πολύποδες, οι οποίοι είναι δυνατό να μεταλλαχθούν σε όγκο. Η μελέτη αξιολόγησε και συνέκρινε τα αποτελέσματα 20 δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών πάνω στο θέμα.

Αναλυτικότερα, όσοι ασκούνται τακτικά, έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενικά πολύποδες και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγάλους πολύποδες (αδενώματα, που αν και αρχικά δεν είναι καρκινικά, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν).

Η άσκηση δεν είναι ανάγκη να είναι έντονη και να υπερβαίνει τη μισή ώρα τη μέρα, ενώ καλό θα είναι να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και με έλεγχο του βάρους. Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει έναν τουλάχιστον πολύποδα στο έντερό του μέχρι την ηλικία των 50 ετών και περίπου ένας στους δύο μέχρι τα 70. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς όμως εξελίσσονται σε καρκίνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: