www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ένοχο το ζαμπόν για καρκίνο του εντέρου

«Τρεις φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου», προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.


Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Διατροφή (SACN) στη Βρετανία, όσοι καταναλώνουν 90 γραμμάρια, ή περισσότερο, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα αυτή σε 70 γραμμάρια, το αντίστοιχο του μισού κιλού κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Κόκκινα κρέατα είναι όλα τα φρέσκα κρέατα, ο κιμάς και το κατεψυγμένο χοιρινό, αρνί και μοσχάρι. Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα, το πατέ και οι κονσέρβες κρέατος, όπως επίσης τα παστά, τα καπνιστά και τα μαριναρισμένα προϊόντα.

Σε 500g την εβδομάδα αντιστοιχούν δύο μοσχαρίσιες ή χορινιές μπριζόλες, ή δέκα χοιρινά
λουκάνικα.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πάνω από το μέσο όρο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενώ κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη κατανάλωση με πολλούς άλλους καρκίνους. Το 2005 μία μελέτη βρήκε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά 160g κόκκινου κρέατος την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 30%.

Μία χρωστική ουσία, που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας φαίνεται ότι βλάπτει το DNA των κυττάρων που ευθυγραμμίζει το πεπτικό σύστημα - και η βλάβη του DNA είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου. Θεωρείται επίσης ότι τα ψητά κρέατα και ορισμένα από τα συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: