www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οι Έλληνες γιατροί εμφυτεύουν βλαστοκύτταρα στο μυοκάρδιο

΄Ενα βήμα μετά την εμφύτευση βλαστοκυττάρων στον καρδιακό μυ για να αντιμετωπίσουν την καρδιακή ανεπάρκεια, προχωρούν Ελληνες γιατροί.

Εχουν ήδη ξεκινήσει πειραματικές εργασίες, στο Αττικό νοσοκομείο, όπου οι επιστήμονες εμφυτεύουν μιτοχόνδρια στην καρδιά, προκειμένου να δώσουν ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για τις ομάδες των γιατρών Τομπούλη και Ρόκα, στο Αττικό νοσοκομείο. Ακόμη δεν υπάρχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, αλλά οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους, τόνισε, σήμερα, ο καθηγητής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κ. Παπακωνσταντίνου, ενόψει του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων που θα γίνει 18 με 20 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που εργάζεται με βλαστοκύτταρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί
ασφαλής η μέθοδος και στη συνέχεια, να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν, ακόμη, στη σημαντική μείωση στις ημέρες νοσηλείας που προσφέρουν οι σύγχρονες πλέον θωρακοσκοπικές τεχνικές.

Οπως εξήγησε η πρόεδρος του συνεδρίου, κ. Κ. Αθανασιάδη, είπε ότι οι επεμβάσεις πλέον γίνονται με τη βοήθεια βιντεοκάμερας και ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, το οποίο περιορίζεται στις τρεις με τέσσερις "τρύπες" στο ανθρώπινο σώμα.

΄Ετσι, όπως εξήγησε, ο χρόνος νοσηλείας έχει πέσει στις τρεις με τέσσερις ημέρες, από τις επτά με εννιά που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις εφαρμογές που επιτρέπουν, πλέον, αυτού του είδους τις επεμβάσεις και σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας. Πρόσφατα έγινε στο νοσοκομείο Υγεία, από την ομάδα του κ. Ηλιάδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακοσκοπική λοβεκτομή σε βρέφος δεκαεφτά μηνών, το οποίο νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ μόνο για μια ημέρα και βγήκε από το νοσοκομείο τέσσερις ημέρες μετά.

Εξελίξεις, ωστόσο, καταγράφονται και στη χειρουργική των βαλβίδων, καθώς οι νεότερες βιολογικές βαλβίδες τοποθετούνται πιο εύκολα με δύο ή τρία ράμματα, όπως ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες και αποτελούν ένδειξη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 75 ή 80 ετών, καθώς το τραύμα είναι λιγότερο, αλλά και οι επιπλοκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: