www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2009

Νέα μέτρα και ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος φέρνει πιο κοντά η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat,αναθεωρώντας κατά 11 μονάδες του ΑΕΠ το χρέος και κατά 1,8 μονάδα το έλλειμμα του 2009. Η αναθεώρηση αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2010 και του 2011, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ το δημόσιο χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ στην περίπτωση που δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα, καθιστώντας έτσι δυσχερέστερη την προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές για δανεισμό.


Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν
σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με κείμενο το οποίο οδεύει την Τετάρτη προς ψήφιση από τους υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε, η Κομισιόν παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαφάνεια των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, πιστεύει ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζονται και σήμερα βελτίωση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά κρυφά ελλείμματα και χρέη (δηλαδή από το 2010 και μετά).

Όπως επισημαίνεται, η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια σειράς μεθοδολογικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, διευθέτησαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Ετσι, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. προχώρησε σε άρση των επιφυλάξεων που είχε διατυπώσει για τα ελληνικά στοιχεία κατά την πρώτη κοινοποίησή τους στα τέλη του περασμένου Απριλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: