www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ηλεκτρονικό «µαχαίρι» στις εξετάσεις - µαϊµού


΄Εως και 40% µειώνεται το κόστος των παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισµένων του Δηµοσίου (ΟΠΑΔ) µε την εφαρµογή ενός συστήµατος ηλεκτρονικού... µατιού.


Στα πρότυπα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρµάκων, δηµιουργήθηκε και λειτουργεί από την 1η Σεπτεµβρίου σύστηµα ηλεκτρονικής καταγραφής των εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισµένους του ΟΠΑΔ από γενικές αίµατος έως και µαγνητικές τοµογραφίες για την περιστολή των δαπανών του Οργανισµού.

Τα αποτελέσµατα ήταν άµεσα. Οι ηλεκτρονικά καταγεγραµµένες παραποµπές µέσα σε ένα µήνα εµφανίζουν µέση δαπάνη ανά ασφαλισµένο 70,13 ευρώ, όταν το 2009 οπότε εφαρµοζόταν η παραδοσιακή µέθοδος της χειρόγραφης αναγραφής των εξετάσεων στο βιβλιάριο, άγγιζε τα 150 ευρώ.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του Ταµείου, οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης του ΟΠΑΔ κατά την περίοδο 2004 - 2008 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση µε την προηγούµενη πενταετία, αγγίζοντας το ποσό των 1,75 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 το κόστος για τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασφαλισµένοι άγγιξε τα 223,5 εκατ. ευρώ.

Στο πιλοτικό πρόγραµµα της ηλεκτρονικής καταγραφής των παρακλινικών εξετάσεων έχουν ενταχθεί εθελοντικά µέχρι σήµερα 1.325 συµβεβληµένοι γιατροί από τους συνολικά 12.744 όλων των ειδικοτήτων που συνεργάζονται µε το Ταµείο. Στόχος, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ.
Κυριάκο Σουλιώτη, είναι «να µειωθεί η δαπάνη κατά 20% µε την καθολική λειτουργία του συστήµατος το 2011».

Μάλιστα, εξετάζεται και το ενδεχόµενο το Ταµείο να δέχεται συνταγές µόνο από συµβεβληµένους γιατρούς, ενώ µέχρι σήµερα δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισµένους να επισκέπτονται οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό (δεν χρειάζεται να είναι συµβεβληµένος). Η πρακτική όµως αυτή, φαίνεται να φουσκώνει τα χρέη του ΟΠΑΔ αφού οι ελεγκτές γιατροί είναι αδύνατο να διενεργήσουν ενδελεχείς ελέγχους.

Σχέδια επέκτασης

Σηµειώνεται πως το πιλοτικό πρόγραµµα ηλεκτρονικής καταγραφής των εξετάσεων γίνεται µε την υποστήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεδοµένης της ανάγκης για περιστολή των δαπανών και καταπολέµηση της σπατάλης. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει και η σκέψη συνεργασίας σε διαταµειακό επίπεδο, όπως άλλωστε προβλέπεται και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρµάκων.

Οι ειδικοί ελπίζουν πως µε τον τρόπο αυτό θα µπει φρένο στην υπερκατανάλωση ιατρικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύµφωνα µε τα στατιστικά δεδοµένα του ΟΠΑΔ, σε ορισµένες περιφέρειες παρατηρούνται φουσκωµένες δαπάνες και όπως λένε οι ειδικοί, είναι πιθανό να σχετίζονται µε την ανάπτυξη της αγοράς στον τοµέα της υγείας (γιατροί και διαγνωστικά κέντρα). Ως αποτέλεσµα, δηµιουργείται µια «βιοµηχανία εξετάσεων» αφού οι συνταγές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσµού.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι αρµόδιοι την προθυµία που έδειξαν οι γιατροί να συµµετέχουν στο πρόγραµµα. Σε πρώτο στάδιο οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν σε 4.898 γιατρούς, από τους οποίους περίπου οι µισοί δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισµό (παραδείγµατος χάριν υπολογιστή ή σύνδεση µε το Διαδίκτυο) ώστε να µπορέσουν να το εφαρµόσουν.

Από τους υπόλοιπους, 63,3% δέχτηκε να συµµετέχει πιλοτικά στο πρόγραµµα, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που δήλωσαν πως θα το σκεφτούν. Οταν ο ασθενής επισκέπτεται το ιατρείο τους καταγράφουν σε ειδική ηλεκτρονική φόρµα το ΑΜΚΑ του, µέσω του οποίου γίνεται η ταυτοποίηση µε τον ασφαλιστικό φορέα και τις εξετάσεις που προτείνουν στους ασθενείς. Στο τέλος κάθε µήνα το σύστηµα παράγει εκθέσεις µε τις συνταγές ανά γιατρό, ειδικότητα, περιοχή κ.λπ. Στόχος της διοίκησης του ΟΠΑΔ είναι, µε την καθολική εφαρµογή του συστήµατος, αφενός να ελέγχονται οι υπερβολικές συνταγογραφήσεις εξετάσεων και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία εγκρίσεων και να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισµένων.

«Οι γιατροί άρχισαν να συνειδητοποιούν την κρισιµότητα της κατάστασης και να δείχνουν διάθεση συνεργασίας, η οποία άλλωστε είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήµατος», λέει ο κ. Σουλιώτης, ο οποίος έχει αύριο συνάντηση µε εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΠΙΛΟΤΙΚΑ


Η εξοικονόµηση επετεύχθη, ενώ µόλις 1.325 από τους 12.744 γιατρούς έχουν ενταχθεί στο σύστηµα

Στο δόκανο 200 γιατροί «βιοµήχανοι» συνταγών

ΕΤΗΣΙΑ ΟΦΕΛΗ 2 δισ. ευρώ από την εφαρµογή των δροµολογηµένων αλλαγών στον χώρο του φαρµάκου µε την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία εκτιµά ότι θα αποκοµίσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει στην κατοχή του κατάλογο µε 200 γιατρούς του ΙΚΑ που έγραφαν συνταγές φαρµάκων αξίας έως 200.000 ευρώ τον µήνα!

Η υπέρµετρη και κατευθυνόµενη συνταγογράφηση που εντοπίζεται είναι πρωτοφανής. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ηλεκτρονική σάρωση συνταγών της Γενικής Γραµµατείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντοπίστηκαν στο ΙΚΑ γιατροί να γράφουν φάρµακα από 60.000 έως 200.00 ευρώ τον µήνα!

Οι γιατροί που εµφανίζονται πρώτοι στη λίστα είναι γυναικολόγοι, παθολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι και οι µεγαλύτερες παραβάσεις έχουν εντοπιστεί σε Εδεσσα, Λευκάδα, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαµάτα και φυσικά στην Αθήνα, όπου εντοπίστηκε παθολόγος να γράφει φάρµακα αξίας 200.000 ευρώ µηνιαίως.

Η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ έδειξε επίσης ότι 892 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, πάλι παθολόγοι - διαβητολόγοι και ψυχίατροι, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί των κέντρων ΕΣΥ που υπερσυνταγογραφούσαν, είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό φαρµακοποιό του που εκτελούσε τις συνταγές κατά 100% µε την ανοχή ή τη συνέργεια και του ασφαλισµένου. Ενδεικτικά, γιατρός παθολόγος µέσα σε ένα µήνα έγραψε 7.500 συνταγές (!) για φάρµακα αξίας 174.000 ευρώ. Το ίδιο διάστηµα, άλλος γιατρός έγραψε. 8.472 συνταγές συνολικής αξίας 166.874 ευρώ! Για την υπόθεση αυτή θα συσταθεί ειδική επιτροπή στο ΙΚΑ, η οποία θα καλέσει τους παραβάτες γιατρούς για εξηγήσεις εξετάζοντας τη διακοπή της σύµβασής τους µε το Ιδρυµα και την παραποµπή τους στη Δικαιοσύνη.

΄Οπως είπε η Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο περιµένει µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος λόγω της λίστας φαρµάκων και των νέων τιµών, ενώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσδοκά εξοικονόµηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης, οι δαπάνες υγείας των Ταµείων το 2011 θα είναι κατά 10% χαµηλότερες σε σχέση µε φέτος.

Εκτιµάται ότι µε το ηλεκτρονικό µπλόκο στην παράνοµη και κατευθυνόµενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών υπολογίζεται ότι θα εξοικονοµηθούν πόροι άνω του 1 δισ. ευρώ το 2011 από τη φαρµακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταµεία).

Τέλος, χθες ανακοινώθηκε η ίδρυση δύο «κοινωνικών ΚΕΠ» στις οδούς Σταδίου και Πειραιώς, τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες για ασφαλιστικά και εργασιακά θέµατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: