www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Δεκτές μόνο οι ευδιάκριτες αποδείξεις ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών

Αντιμέτωποι με τα νέα και σκληρότερα τεκμήρια διαβίωσης θα έρθουν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι από το νέο έτος. Επίσης, από τώρα θα πρέπει να φροντίσουν για την...επιμέλεια των αποδείξεων λιανικής οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσταλούν στην εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών, με σημερινές οδηγίες ξεκαθαρίζει ότι οι αποδείξεις στις οποίες δεν θα είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία της συναλλαγής, δεν θα γίνονται δεκτά και θα πρέπει να συμπληρώνονται ακόμη και με το...χέρι. Όλες οι φορολογικές δηλώσεις του 2011, θα υποβληθούν υποχρεωτικά μέσω internet.

Η καινούρια κλίμακα εισοδήματος περιλαμβάνει φορολογικό συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.


Σχετικά με τις αποδείξεις το ελάχιστο ύψος θα πρέπει να ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό (10%) του ατομικού εισοδήματός, δηλαδή για 12.000 ευρώ θα είναι 1.200. Σε υπερβάλλον εισόδημα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%. Για ατομικό εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) δεν
απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Υπολογίστε εδώ πόσες αποδείξεις θα χρειαστείτε.

Ποιες αποδείξεις περνάνε καθώς και οι οριστικές αποφάσεις.

Στο "καλάθι" μπορούν να συμπεριληφθούν όλες οι αποδείξεις δαπανών εκτός από:


α) τις αποδείξεις για αγορά περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται τεκμήρια όπως π.χ. δαπάνες για αγορά αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών, αεροσκαφών, και αντικειμένων μεγάλης αξίας.

β) λογαριασμοί ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεφώνων (τόσο των σταθερών όσο και των κινητών)

γ) αποδείξεις αγοράς εισιτηρίων για κάθε είδους μεταφορικό μέσο όπως λεωφορεία, τραίνα, αεροπλάνα.

δ) Αποδείξεις ιατρών, φροντιστηρίων, ασφαλίστρων ζωής, εισφορών σε ταμεία, ενοικίων, τόκων δανείων, δικηγόρων που μπαίνουν σε ειδικές κατηγορίες και εξασφαλίζουν σημαντική έκπτωση φόρου ή μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.


Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε και ποιες όχι

Κάθε απόδειξη, έχει τη δική της αξία. Υπάρχουν και κάποιες που δεν μπορούν να εμφανιστούν στη φορολογική δήλωση τουλάχιστον αν ο φορολογούμενος είναι μισθωτός ή συνταξιούχος. Ο πλήρης κατάλογος, έχει ως εξής:


►Για την εξασφάλιση του αφορολογήτου αλλά και μιας πρόσθετης φορολογικής έκπτωσης, μαζεύουμε τις ακόλουθες αποδείξεις:
























►Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που δεν συγκαταλέγονται σε αυτές που μπορούμε να μαζέψουμε και είναι χρήσιμες μόνο σε ορισμένους επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να τις δηλώσουν ως επαγγελματικές δαπάνες. Αυτές φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:








►Υπάρχουν δαπάνες οι οποίες αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο. Οι δαπάνες-τεκμήρια, δεν αναγνωρίζονται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου. Αναφέρονται όμως στη δήλωση. Ο κατάλογος των τεκμηρίων, ο οποίος θα αναθεωρηθεί στο πλαίσιο του νέου νόμου, έχει ως εξής:










►Τέλος υπάρχει και η κατηγορία των αποδείξεων που εξασφαλίζουν φορολογική έκπτωση και συμπεριλαμβάνονται σε ξεχωριστό πεδίο της δήλωσης. Αυτές οι αποδείξεις δεν μετρούν επίσης στο αφορολόγητο και είναι :



♦ οι αποδείξεις σε γιατρούς και δικηγόρους
 ♦ όλες οι ιατρικές δαπάνες σε νοσοκομεία (με εξαίρεση τις δαπάνες για τα φάρμακα)


♦ ενοίκια κύριας κατοικίας αλλά και τα ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν


♦ τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα


♦ οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων



Oριστικές αποφάσεις

1.Οι έχοντες εισόδημα έως 6000 ευρώ, δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις.


2.Όσοι έχουν εισόδημα από 6000 έως 12.000 ευρώ προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους.

3.Όσοι έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με:

το 10% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ (δηλαδή 1200 ευρώ) και

το 30% του εισοδήματός τους για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Στο τελικό νομοσχέδιο θα υπάρχει και πλαφόν, πιθανότατα στις 48.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, θα χρειάζεται να προσκομίζει αποδείξεις αξίας 12.000 ευρώ και όχι περισσότερο.

Αυτές τις αποδείξεις πρέπει να τις προσκομίσουμε για να μην έχουμε καμία φορολογική επιβάρυνση. Τι θα γίνει αν δεν καλύψουμε ή αν υπερβούμε αυτόν τον στόχο;

►• Αν δεν τον καλύψουμε, η εφορία μας βάζει ποινή ίση με το 10% των αποδείξεων που δεν θα προσκομίσουμε. Δηλαδή, αν μας ζητούν 4500 ευρώ να προσκομίσουμε 3500 ευρώ, θα πληρώσουμε 100 ευρώ επιπλέον.

►• Αν υπερβούμε τον στόχο, η εφορία θα μας μειώσει τον φόρο. Η μείωση, υπολογίζεται και πάλι με συντελεστή 10% επί της αξίας των πρόσθετων αποδείξεων. Για να μην…ξεφύγει η κατάσταση, μπήκε και εδώ πλαφόν. Το μέγιστο ποσό αποδείξεων που μπορεί να προσκομίσει ένας εργένης, φτάνει στις 15.000 ευρώ ενώ για τον παντρεμένο, το όριο ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ. Κατέστη σαφές ότι στους χαμηλόμισθους που δεν γίνεται παρακράτηση φόρου, δεν θα υπάρχει φορολογική ελάφρυνση.


Οι αποδείξεις θα υποβάλλονται με δύο εναλλακτικούς τρόπους:

α) ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή

β) σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:

το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου

ο αριθμός των αποδείξεων και

το συνολικό ποσό αυτών

Σύμφωνα με το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Σε περίπτωση που δεν διακρίνονται τα στοιχεία, θα πρέπει ο φορολογούμενος να δώσει τα στοιχεία αυτά. (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά),

Ακόμη στον υπολογισμό του εισοδήματος, εισέρχονται με αναβαθμισμένο ρόλο τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σε αυτά πλέον υπολογίζονται και τεκμήρια για χρήση Ι.Χ, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς ενώ με αλλαγές εισάγονται τα τεκμήρια της κατοικίας.

Δείτε τις οριστικές αποφάσεις για τα τεκμήρια εδώ.

►Κατοικίας


Ευνοϊκότερα πλέον γίνονται τα τεκμήρια για όσους έχουν κατοικία έως 80 τετραγωνικά μέτρα καθώς μειώνεται κατά 50% το ποσό ανά μέτρο που θα πληρώνουν. Ο οριστικός πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:















►Ι.Χ αυτοκινήτων



Υψηλότερα θα είναι πλέον τα τεκμήρια για όσους διαθέτουν Ι.Χ. πάνω από 2.000 κ.ε σε σύγκριση με όσα προέβλεπαν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι σήμερα. Για τα ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, θα προστίθεται τεκμήριο 500 ευρώ ανά 100 κυβικά ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τα ΙΧ άνω των 3000 κυβικών. Αντίθετα μειωμένα θα είναι τα τεκμήρια για τα παλαιά Ι.Χ. καθώς το ποσοστό της έκπτωσης λόγω της παλαιότητας αυξήθηκε.




 




Πλέον τα ποσά των τεκμηρίων, μειώνονται λόγω παλαιότητα κατά :


α)30% από 5 έως 10 έτη

β)50% από 10 έτη και πάνω

Ενδεικτικά παραδείγματα για το τεκμήριο διαβίωσης των Ι.Χ.:














►Οικιακό προσωπικό



Πλέον τα 8.000 ευρώ ανά απασχολούμενο που προβλεπόταν ως τεκμήριο για το οικιακό προσωπικό (οικιακές βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι και λοιπό προσωπικό), μετατρέπεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών όπως προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν. Ακόμη σημαντικό είναι ότι δεν υφίσταται τεκμήριο όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό.


►Ιδιωτικά σχολεία


Πλέον τα τεκμήρια για τα σχολεία α' βάθμιας και β' βάθμιας εκπαίδευσης θα υπολογίζονται με βάση τα ποσά των αποδείξεων για τα χρήματα που πραγματικά καταβάλλονται στα σχολεία και όχι με τεκμαρτά ποσά.


►Σκάφη - αεροπλάνα


Το ποσό των τεκμηρίων για τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, παραμένει σταθερό στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Το ίδιο ισχύει και για τα πάνω από 5 μέτρα το οποίο παραμένει στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ.


Αυξημένα είναι όμως τα τεκμήρια των ιστιοφόρων. Πλέον για μέχρι επτά μέτρα, από 7.500 ευρώ το τεκμήριο γίνεται 8.000 ευρώ ενώ αντικαθίσταται τα 1.500 ευρώ ανά μέτρο με κλίμακα ως εξής:

Τονίζεται ότι τα τεκμήρια μειώνονται κατά 50% για ιστιοφόρα και για πλοία από ξύλο τύπου "τρεχαντήρι", "βαρκαλάς", "πέραμα", "τσερνικι" και "λιμπερτυ".


Όσον αφορά την τεκμαρτή δαπάνη για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα αυτή διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ για ανεμόπτερα, 65.000 για αεροσκάφη και ελικόπτερα, μέχρι 150 ίππους και 500 ευρώ για κάθε επιπλέον ίππο. Τέλος για τα αεροσκάφη τύπου jet το τεκμήριο είναι 200 ευρώ ανα λίμπρα ώθησης.


Στο διαδίκτυο τα εισοδήματα φορολογούμενων

Στο διαδίκτυο πλέον θα αναρτώνται τα εισοδήματα συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων, που- σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία- φοροδιαφεύγουν και κρύβουν τα εισοδήματα τους.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει:

α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης,

β) Τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων,

γ) Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα,

δ) Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και

ε) Τον φόρο που αναλογεί σε αυτό.

Παρόλα αυτά, τονίζεται πως ενώ τα στοιχεία του καταλόγου είναι δημόσια, η πρόσβαση σε αυτόν "δεν θα είναι ανοικτή αλλά ελέγξιμη και θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν από υπουργική Απόφαση". Υποστηρίζεται πως θα τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: