www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Κλήσεις σε 24 για τον «Επαναστατικό Αγώνα»

Σε κατάθεση θα κληθούν τις προσεχείς ημέρες από τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τον φάκελο του «Επαναστατικού Αγώνα» 24 άτομα. Πόρισμα του τμήματος Δακτυλοσκοπίας των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παραδόθηκε προ μερικών ημερών, αναφέρει τον εντοπισμό αποτυπωμάτων των 24 σε πολλά από τα καταλύματα των έξι ήδη κατηγορουμένων για τη δράση της οργάνωσης. Στο ίδιο πόρισμα προσδιορίζεται με βάση την ανάλυση των αποτυπωμάτων η παρουσία τεσσάρων ασύλληπτων ατόμων στις τρεις οπλαποθήκες του «Επαναστατικού Αγώνα», τα οποία όμως δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Το πόρισμα που στάλθηκε στους εφέτες ανακριτές κκ. Δημήτρη Μπαλτά και Κώστα Μόκκα περιέχει την ανάλυση των ευρημάτων από τις κατοικίες των ήδη συλληφθέντων Νίκου Μαζιώτη, Σαράντη Νικητόπουλου, Παναγιώτας Ρούπα, Κώστα Γουρνά, Χριστόφορου Κορτέση και Ευάγγελου
Σταθόπουλου . Περιλαμβάνει επίσης καταγραφή και εξέταση αποτυπωμάτων και δειγμάτων DΝΑ από τις τρεις «γιάφκες» σε Κυψέλη, Ν. Φιλαδέλφεια και Καρέα. Η έκθεση θεωρείται από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξαιρετικής σημασίας, αφού δίνει ώθηση στην έρευνα για τον «Επαναστατικό Αγώνα» όσο και στην ανάλυση των διασυνδέσεων που μπορεί να έχουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα περισσότερα από τα 24 άτομα που θα κληθούν να καταθέσουν είναι ηλικίας 30 ως 45 ετών, προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και αρκετοί από αυτούς ήταν ανάμεσα στους 394 συλληφθέντες των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1995. Βασικό στοιχείο που κινεί το ενδιαφέρον των αστυνομικών είναι ότι αποτυπώματα του καθενός εξ αυτών έχει βρεθεί σε τουλάχιστον τρία τέσσερα σπίτια των ήδη συλληφθέντων. Αποτυπώματα ορισμένων είχαν βρεθεί στην πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας και στο σπίτι του 35χρονου βιολόγου Λάμπρου Φούντα, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου του 2010.

Δικαστικοί λειτουργοί επισήμαιναν μιλώντας στο «Βήμα» ότι «ασφαλώς δεν μπορεί να ποινικοποιηθούν οι κοινωνικές σχέσεις. Ούτε η παρουσία των 24 νέων μαρτύρων στα σπίτια των συλληφθέντων αποδεικνύει οτιδήποτε το επιλήψιμο. Ομως είναι ζήτημα άξιο έρευνας για να προσδιορίσουμε τις διαστάσεις της υπόθεσης και να έχουμε μια σημαντική καταγραφή». Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο του πορίσματος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων είναι ο προσδιορισμός μη ταυτοποιημένων αποτυπωμάτων και άλλου εγκληματολογικού υλικού που ανήκει σε τέσσερα άτομα τα οποία έδιναν το «παρών» στις γιάφκες του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πρόκειται για άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στη δράση της οργάνωσης ή αποτελούσαν «συνδέσμους» τους με άλλες ένοπλες ομάδες.

Κενό στη μέχρι στιγμής έρευνα αποτελεί η εξέταση των δειγμάτων DΝΑ, αφού κανείς από τους ήδη συλληφθέντες για την υπόθεση δεν έχει δεχθεί να δώσει δείγμα βιολογικού υλικού, αλλά και γιατί η σχετική τράπεζα δεδομένων των Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί το υλικό (κυρίως δείγματα DΝΑ) που έχει συλλεχθεί επί τόπου σε τέσσερις προηγούμενες επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα», με αντίστοιχα ευρήματα σε σπίτια υπόπτων ή σε γιάφκες. Και αυτό πληθαίνει τα ερωτήματα για την πληρότητα της σχετικής έρευνας. Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο Πέμπτη έχουν κληθεί από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές οι έξι κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν συμπληρωματικά για ένα κακούργημα και ορισμένα πλημμελήματα με βάση νεότερα στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συγκεντρώσει οι δικαστικοί λειτουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: