www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Δεν αλλάζουμε θέση για το Κόσοβο»

Η θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο δεν αλλάζει, ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του, χθες το βράδυ, στο Βελιγράδι.


Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Βελιγράδι, όπου μίλησε στη διάσκεψη με θέμα "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας", που πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η επέτειος των 10 ετών από την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Β92, αν προτίθεται η Ελλάδα να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Εχουμε πολύ στενή επαφή με τον πρόεδρο Τάντιτς. Είμαστε, επίσης, σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Μιλάω προσωπικά μαζί του. Θέλουμε να βοηθήσουμε το διάλογο και όσο διατηρούμε το ρόλο αυτό, η θέση μας παραμένει σταθερή, κάτι που μας επιτρέπει να φανούμε χρήσιμοι και να διευκολύνουμε
το διάλογο".

Στη συμπερασματική επισήμανση της δημοσιογράφου ότι, "προς το παρόν, δηλαδή, δεν υπάρχει αναγνώριση του Κοσόβου", ο κ. Παπανδρέου απάντησε κατηγορηματικά: "Οχι, δεν υπάρχει". Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε: "Μετά την είσοδο των τελευταίων δέκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός. Είναι αλήθεια ότι εμφανίστηκε κάποια κόπωση από τη διεύρυνση, αλλά τώρα συνεχίζουμε. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα μας για το 2014 ως συμβολική χρονιά, αλλά και εφικτή ημερομηνία για την είσοδο κάποιων χωρών. Η Σερβία προχωρά μπροστά, αλλά και στην Ευρώπη έρχεται μια νέα εποχή".

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλονται προσπάθειες για να επιτευχθεί συναίνεση ώστε, στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 25 Οκτωβρίου, να δοθεί το "πράσινο φως" για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι και ο ίδιος μεσολάβησε για να πεισθεί η Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις που έχει, θέτοντας ως όρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.

"Η συναίνεση έχει, σχεδόν, επιτευχθεί. Σήμερα (σ.σ. χθες), στις Βρυξέλλες, συζήτησα για τη Σερβία, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι, είναι σημαντικό, να παρουσιαστούν με σαφήνεια στο ολλανδικό κοινοβούλιο όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα σημαντικά μέτρα που έλαβε η Σερβία και για όλες τις σημαντικές κινήσεις που γίνονται για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τη Χάγη. Έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό, ως γεγονός", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92. Νωρίτερα, από το βήμα της διάσκεψης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη και επανέλαβε την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βελιγραδίου.

"Η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες", είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "η Σερβία σήμερα κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και να συλληφθεί ο Ράτκο Μλάντιτς".

Σημείωσε ακόμη πως είναι απαραίτητο να αρχίσει σύντομα και χωρίς όρους ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας για το Κόσοβο, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων επισήμανε ότι "οι λαοί της περιοχής έχουν μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να ξεπεράσουν τους διχασμούς του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον". "Αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε Βαλκάνιοι.

Έχουμε πολλές δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, εντός της ενιαίας Ευρώπης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και προέτρεψε: "Ας κάνουμε την περιοχή μας τόπο, όπου ο καθένας θα επιθυμούσε να ζήσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: