www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πακέτο 1 δισ. ευρώ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας

Πακέτο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Μάλιστα συζητείται η οργάνωση ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα υπογραφεί ένα είδος «κοινωνικού συμβολαίου» ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς και στους κοινωνικούς εταίρους.

Οπως είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς οι εργαζόμενοι κάνουν τις σκληρότερες θυσίες χωρίς να ευθύνονται για την κρίση.

Με τα ποσοστά της ανεργίας να εκτινάσσονται στο 17% και πρόβλεψη να φθάσουν ως και το 20%, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι άνεργοι θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο άτομα, η κυβέρνηση επείγεται να λάβει μέτρα προτού το ζήτημα αυτό πυροδοτήσει πολιτικές
εντάσεις. Το θέμα της στήριξης των ανέργων συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της εργασίας που έχει ανακοινώσει κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων ώστε να ελαφρυνθούν οι δαπάνες των εργοδοτών, το οποίο αφορά συνολικά 400.000 άτομα. Γι΄ αυτό έχουν δεσμευθεί 980.000 ευρώ. Επίσης, έχουν συγκεντρωθεί διάφορα μικρότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ και έχουν ομαδοποιηθεί σε ένα ενιαίο πακέτο, ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους, γυναίκες και ηλικιωμένους. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά, εκτός από τη στήριξη όσων εργάζονται, και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για όσους τη χρειάζονται. Από τα δύο προγράμματα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 660.000 άτομα.

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα συνδυαστούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να υπάρξει χρήμα στην αγορά. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης θα πάρει μέτρα για την ανεργία με στόχο να επιτύχει την εξυγίανση της αγοράς ως τα Χριστούγεννα, ώστε να πέσουν οι τιμές των προϊόντων, ενώ οργανώνει ένα εγχείρημα κινηματικού τύπου προκειμένου να διευκολυνθεί η νεανική και καινοτομική δραστηριότητα σε συνθήκες κρίσης.

Η ανεργία τραβά την ανηφόρα

Αυξημένοι κατά 3,16% ήταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, ενώ αύξηση κατά 5,84% παρουσιάζουν και οι μακροχρόνια άνεργοι (παραμένουν άνεργοι πάνω από 12 μήνες). Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφθασαν τα 587.213 άτομα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναγγελίες πρόσληψης είναι μειωμένες κατά 7,38% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά αυξημένες κατά 72,16% σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι απολύσεις είναι αυξημένες, όπως και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Οι απολύσεις έφθασαν τις 31.570, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 40.998 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 33.886.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου τον Σεπτέμβριο έφθασε τις 72.568 και καταγράφεται αύξηση 13,20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σημειώνεται ότι 77.846 άτομα- που είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ- δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία. Από αυτούς που δεν ψάχνουν δουλειά οι 26.772 είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού για περισσότερο από 12 μήνες.











Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=319122&dt=14/10/2010#ixzz12Iz31PKH



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=319122&dt=14/10/2010#ixzz12IyvFKb4

Δεν υπάρχουν σχόλια: