www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση» λέει ο Δημ. Χριστόφιας

Την εκτίμησή σου ότι «η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση» στο Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και στις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, ο Δημ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


"Δεν είμαι ευτυχής για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών" τόνισε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι "η αλλαγή στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα μας έφερε έναν ηγέτη ο οποίος, σε στενή επαφή και συνεργασία με την Τουρκία κάνει προτάσεις και εμμένει σε θέσεις οι οποίες σίγουρα δεν οδηγούν
στην άρση των αδιεξόδων. Αντίθετα, φοβάμαι πολύ ότι θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα".

Επιπλέον, ανέφερε ότι "δεν υπήρξε καμία θετική ανταπόκριση από την Τουρκία και τον Ντ. Έρογλου στη δημιουργική πρόταση" που έχει καταθέσει. Πρόσθεσε δε ότι παρατηρεί πως "η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, όπως συνεχώς αναμασά και διακηρύττει μέσω των ηγετών της μέχρι το τέλος του χρόνου".

Σχετικά με το εδαφικό, ανέφερε: "Δεν μπορεί να ζητάς από το συνομιλητή σου να κάνει κινήσεις καλής θέλησης στο περιουσιακό, όπως λεν, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ποια εδάφη θα επιστραφούν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Και ξέρετε ότι στόχος μας είναι να επιστραφούν περισσότερα εδάφη απ’ ό,τι περιελάμβανε το σχέδιο Ανάν και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους".

Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, κατοχής περιουσίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι "μπορεί να υπάρξει μια σύντομη μεταβατική περίοδος, αλλά σε μια χώρα η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί οι ξένοι να μπορούν να ασκούν αυτές τις ελευθερίες και οι Κύπριοι να έχουν περιορισμό στην άσκηση τους".

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου θα συνεχιστούν ενώ σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η Τουρκία κρατά το «κλειδί» για την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: