www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τα τζιν σκοτώνουν... αυτούς που τα κατασκευάζουν

Η αμμοβολή που χρησιμοποιείται για το εύκολο ξεθώριασμα των τζιν ευθύνεται για τη νόσο των πνευμόνων, γνωστή ως πυριτίαση , η οποία προκαλεί βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο.


Στα εν λόγω δημοσιεύματα επισημαίνεται πως στην Τουρκία οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες που παράγουν τα ξεθωριασμένα τζιν βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το θάνατο.

"Ο μέσος όρος επιβίωσης των "θυμάτων της μόδας των ξεθωριασμένων τζιν", που έχουν προσβληθεί από πυριτίαση είναι έξι χρόνια", επισημαίνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Παθήσεων Θώρακα του
Νοσοκομείου Γεντικουλέ της Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τη δρ. Νουρ Ντιλέκ Μπαλκάν.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, την τελευταία δεκαετία η ευρέως διαδεδομένη χρήση πυριτικής άμμου για τη κατασκευή ξεθωριασμένων τζιν στην Τουρκία έχει προκαλέσει επιδημία πυριτίασης.

Στην Τουρκία το πρώτο κρούσμα πυριτίασης, για την οποία ενοχοποιήθηκε η χρήση αμμοβολής για το ξεθώριασμα των τζιν, καταγράφηκε πριν από οκτώ χρόνια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκομείου Γεντίκουλέ μελέτη των περιστατικών που καταγραφηκαν κατά την περίοδο 2001-2009.

Η μελέτη αφορούσε 32 άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 31,5 έτη, με διαγνωσμένη πυριτίαση, οι οποίοι εργάζονταν επί 28 μήνες 66,4 ώρες την εβδομάδα κάνοντας αμμοβολές σε τζιν. Αυτό σημαίνει ότι είχαν εκτεθεί σε πυριτική άμμο επί 12.957 ώρες.

Οι 16 ασθενείς, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64%, επιβίωσαν παρουσιάζοντας, ωστόσο, προοδευτικά εξελισσόμενη ίνωση με συμπτώματα έκπτωσης των λειτουργιών του πνεύμονα. Έξι μήνες από την έναρξη της μελέτης, έξι από τους ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική ανεπάρκεια. Σήμερα ένας εξ αυτών περιμένει για μεταμόσχευση πνεύμονα, ενώ οι έξι έχουν πεθάνει από προοδευτικά εξελισσόμενη ίνωση.

Η επικεφαλής της έρευνας επέστησε την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας τονίζοντας ότι η απαγόρευση της διαδικασίας ξεθωριάσματος των τζιν με αμμοβολή είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή αυτού του επαγγελματικού κινδύνου και την αποτροπή της θανατηφόρας νόσου που προκαλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: