www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Σπεύδει βραδέως» η Ελλάδα στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών της ΕΕ με χαμηλές επιδόσεις στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανονισμών στο εθνικό της δίκαιο ιδιαίτερα για την εσωτερική αγορά, ενώ είναι η δεύτερη (μετά το Βέλγιο) με εκκρεμείς διαδικασίες για παραβάσεις.


Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για τη μεταφορά των κοινοτικών οδηγιών εσωτερικής αγοράς στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών που δημοσίευσε την Πέμπτη η Κομισιόν, το 2,4% των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εσωτερική αγορά για τις οποίες έχει περάσει η προθεσμία ενσωμάτωσης δεν έχουν προς το παρόν μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Ο μέσος όρος για την ΕΕ των 27 βρίσκεται στο 0,9%. Η Δανία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Λετονία κατέχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στη μεταφορά της
ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Επιτροπή τονίζει ότι σημειώθηκε μικρή μείωση (κατά 2,1%) του αριθμού των παραβάσεων στις 27 χώρες της ΕΕ, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσεων που εκκρεμούν αφορούν το Βέλγιο (111 υποθέσεις), την Ελλάδα (94 υποθέσεις) και την Ιταλία (92 υποθέσεις). Οι περισσότερες παραβάσεις εξακολουθούν να σημειώνονται στους τομείς της φορολογίας-τελωνειακής ένωσης και το περιβάλλον.

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στη σωστή μεταφορά των ευρωπαϊκών οδηγιών στα εθνικά δίκαια. Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό οδηγιών (57), οι οποίες, είτε δεν μεταφέρθηκαν σωστά, είτε δε μεταφέρθηκαν εγκαίρως και ακολουθούν η Πολωνία (51) και η Πορτογαλία (45).

Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς είναι πολύ σημαντικό οι ευρωπαϊκοί κανόνες που στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς να εφαρμόζονται στα κράτη μέλη εγκαίρως και κατάλληλα.

Σχετικά με τα αποτελέσματα για τη μεταφορά των κανονισμών στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών, ο Μ.Μπαρνιέ ανέφερε ότι τα κράτη μέλη παρουσιάζουν μεν ικανοποιητικές επιδόσεις αλλά πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: