www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βουλή τον Οκτώβριο ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα φτάσει για συζήτηση στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.


Ο προηγούμενος νόμος, είπε ο υφυπουργός που ήταν ανενεργός ως το τέλος του Ιανουαρίου 2010 είχε μία φιλοσοφία που δεν ενίσχυε την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Π. Ρήγα, επιδοτούσε και ενίσχυε ό,τι εκινείτο και ό,τι πετούσε.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, το 98% των αιτήσεων ήταν εγκεκριμένες με αποτέλεσμα μία τεράστια
δαπάνη και μία προβληματική στόχευση με 3000 εκκρεμότητες σε ανέλεγκτες αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι αυτή ακριβώς την απάντηση είχε πάρει όταν είχε αναλάβει η κυβέρνηση, που διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Ιούλιο η χώρα θα έχει νέο αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται και να μην υπάρχει νόμος.

Ακόμη, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ψήφισή του για να εφαρμοστεί, η κυβέρνηση αναλίσκεται σε καυγάδες, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τι δημόσιες επενδύσεις.

Όπως είπε, "εμάς μας ενδιαφέρει η έκρηξη της ανεργίας. Βασικό εργαλείο στην ύφεση είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είναι 2 δισ. χαμηλότερο από όσα προέβλεπε ο δικός σας προϋπολογισμός".

Ακολούθως, ο υφυπουργός Π. Ρήγας ανέφερε ότι ο νόμος που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε φτάσει σε τελικό στάδιο μετά από μεγάλη διαβούλευση. Υπογράμμισε δε ότι "το ζήτημα δεν είναι απλώς να ρίξεις χρήματα στην αγορά αλλά να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση ενεργοποίησης της οικονομίας και αναθέρμανσης της αγοράς".

Προσδιόρισε επίσης ότι σε περίοδο λιτότητας ήδη είναι υποθηκευμένος ο νέος νόμος, γιατί από τον προηγούμενο υπολείπονται 6 δισ. που θα πρέπει να δοθούν. Για το λόγο αυτό, τόνισε, λόγω έλλειψης πόρων θα τεθούν σε εφαρμογή νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: