www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόστιμο 40.000 ευρώ σε «κολέγιο» που διαφημιζόταν ως πανεπιστήμιο

Πρόστιμο 40.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο «Hellenic American University» επειδή χρησιμοποιεί στις διαφημίσεις τον όρο «University», χωρίς να είναι ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.


Το πρόστιμο επιβλήθηκε κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2251/1994 που απαγορεύουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Όπως ανακοινώθηκε, έχουν βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι των διαφημιστικών καταχωρίσεων και εμπορικών πρακτικών και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μεταλυκειακής εκπαίδευσης και χρησιμοποιούν παράνομα τους προσδιοριστικούς τίτλους "Πανεπιστήμιο" ή "Κολέγιο" στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα ή καλλιεργούν ανακριβείς
εντυπώσεις για το επίπεδο και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ορισμένα κέντρα ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν το επίμαχο διαφημιστικό υλικό.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3848/2010:

- τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που φέρουν νομίμως τον χαρακτηρισμό "Κολέγιο" μετονομάζονται σε "Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης" (ΚΕ.ΜΕ.).

- τα ΚΕ.ΜΕ. οφείλουν να έχουν λάβει άδεια λειτουργίας υπό το ισχύον καθεστώς και υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ολογράφως τον τίτλο "Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης".

- Απαγορεύεται στα ΚΕ.ΜΕ. να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία, η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

- Δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου "Πανεπιστήμιο" στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΚΕ.ΜΕ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης επιτρέπεται να φέρουν τον χαρακτηρισμό "ΚΕ.ΜΕ." στο συγκεκριμένο χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: