www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Εκλογές-δημοψήφισμα

Ανέβασε στα ύψη τον πήχυ των εκλογών για τους δήμους και τις περιφέρειες, που θα γίνουν τον Νοέμβριο, χθες ο πρωθυπουργός: τις χαρακτήρισε «δημοψήφισμα», δείχνοντας πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει σε αυτές. Διευκρίνισε, ωστόσο, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη» και τις «μεγάλες αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση.

Τον ίδιο όρο έχει χρησιμοποιήσει και η αντιπολίτευση (και η Ν.Δ, και η Αριστερά), δίνοντας όμως διαφορετικό περιεχόμενο, καθώς καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν κατά του Μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές του Νοεμβρίου αποκτούν πολιτικό χρώμα, με τους πολίτες να καλούνται από κυβέρνηση και κόμματα να ψηφίσουν υπέρ ή κατά πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες να είναι ο μεγάλος σκόπελος που πρέπει να περάσει το κυβερνών κόμμα εν μέσω δυσμενών πολιτικών συνθηκών, ο κ. Παπανδρέου, όπως προκύπτει από τις χθεσινές παρεμβάσεις, δεν θέλει να πυροδοτηθεί μια συζήτηση για επιβολή νέων
μέτρων, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει εκλογική ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία ζήτησε από τους υπουργούς να μην τροφοδοτούν συζητήσεις «μετρολογίας» για το 2011 κι έδωσε έμφαση στις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2010.


Δύο συσκέψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου στις χθεσινές συσκέψεις (η πρώτη ήταν της ομάδας σχεδιασμού και η δεύτερη έγινε στο μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της οικονομίας) ζήτησε ακόμα να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων και, μέχρι να επιστρέψει από τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες (αναχωρεί σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής) και στη Νέα Υόρκη (θα μεταβεί αμέσως μετά, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), να έχει διευθετηθεί και το θέμα των αρμοδιοτήτων υπουργών και υπουργείων με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Μπέρδεμα πάλι

Το μπέρδεμα με τις αρμοδιότητες έμπλεξε για μία ακόμα φορά τις κυβερνητικές γραμμές, μετά και την προχθεσινή παρέμβαση του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου ότι αυτός έχει τον συντονισμό στις μεγάλες επενδύσεις για την ενέργεια. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τήρησε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Πάγκαλο, υποστηρίζοντας πως ο αντιπρόεδρος έχει έναν γενικότερο ρόλο, και στο πλαίσιο αυτό έβγαλε την ανακοίνωση. Είπε ακόμα ότι οι αρμοδιότητες για τις επενδύσεις θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα οριστεί το είδος των επενδύσεων που θα έχουν οι υπουργοί...

Στο μεταξύ, στην ευρεία σύσκεψη για την πορεία της οικονομίας στο μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πολλών υπουργών (Ανάπτυξης, Υγείας, Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος), συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων, ένα θέμα που αποδεικνύεται αχίλλειος πτέρνα της μείωσης του ελλείμματος. Για το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το χρονικό περιθώριο για την αύξηση των εσόδων δεν είναι τρεις μήνες, αλλά πέντε, γιατί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο ΦΠΑ που θα αποδίδεται, θα αφορά έσοδα του 2010.

Πάσα σε Ρέππα

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως από τη σύσκεψη προέκυψε πως:

* Οι δύο επόμενοι μήνες, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος, ανήκουν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, στον υπουργό Υποδομών κ. Ρέππα, με την έννοια ότι θα πρέπει να διευθετήσει τα θέματα της εξυγίανσης του ΟΣΕ και του ανοίγματος των μεταφορών.

* Αμέσως μετά, με ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα ρυθμιστούν όλα τα άλλα κλειστά επαγγέλματα.

* Επίσης θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία, θέμα που αφορά τον κ. Λοβέρδο, όπως και οι συγχωνεύσεις των δημόσιων οργανισμών με τις οποίες ασχολείται ο κ. Πάγκαλος.

* Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η αδυναμία άμεσης εφαρμογής της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αφού δεν είναι δυνατή η γρήγορη σύσταση του μηχανισμού αναδιανομής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους άλλους υπουργούς και για τον προϋπολογισμό του 2011, καθώς τον Οκτώβριο θα κατατεθεί το πρώτο σχέδιο.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης επί της ουσίας το συνόψισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και η αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού...

Το θέμα των αρμοδιοτήτων συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη της ομάδας σχεδιασμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τον ΟΠΑΠ και την Ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γερουλάνος θέλει να κρατήσει τον ΟΠΑΠ στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως την αρμοδιότητα θέλει στο υπουργείο Υγείας και Αθλησης ο Α. Λοβέρδος. Η Ενέργεια διχάζει την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Μ. Χρυσοχοΐδη, με την πρώτη να μη φέρεται διατεθειμένη να την απαρνηθεί. *

Εντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Ηταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αλλά και μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα, που υποσχόταν δυναμικό μέλλον τόσο στη χώρα μας όσο και στην πατρίδα του, την Κύπρο. Αναφορά στον Γ. Κρανιδιώτη έκανε χθες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: