Και όμως, τα βιντεοπαιχνίδια με την καταιγιστική δράση μπορεί να κάνουν (και) καλό. Για πολλούς γονείς, τέτοια βιντεογκέιμ είναι πηγή μόνιμης ανησυχίας για την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Λένε ότι εξαιτίας τους οι μικροί γίνονται δύστροποι, επιθετικοί και κλείνονται στο δωμάτιό τους με τις ώρες, παραμελώντας τα μαθήματά τους.
Να όμως που μετά τις πολυάριθμες έρευνες οι οποίες προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες του να περνάει κανείς ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια κονσόλα, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα βιντεοπαιχνίδια με έντονη δράση σε καταιγιστικούς ρυθμούς μάς εκπαιδεύουν να παίρνουμε ταχύτερες και καλύτερες αποφάσεις. Προσοχή όμως: αυτό δεν ισχύει για παιδιά μικρότερα των 15 ετών. Για αυτά, ο κίνδυνος από τη συστηματική έκθεση στην ψηφιακή βία παραμένει.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη διεξήγαγαν μία σειρά από δοκιμασίες για να εκτιμήσουν τον βαθμό στον οποίο μπορούν να βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες των παικτών τέτοια βιντεοπαιχνίδια.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες άτομα ηλικίας 18 ως 25 ετών που γενικά δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και τους χώρισαν σε δύο ομάδες.
Από την πρώτη ομάδα ζήτησαν να παίξει ένα παιχνίδι που ανεβάζει την αδρεναλίνη, όπως για παράδειγμα το «Call of Duty 2», όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να «τρέχουν» σε διάφορες πίστες στο Διαδίκτυο πυροβολώντας ο ένας τον άλλον. Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε το παιχνίδι «Sims 2», ένα
πολύ πιο ήρεμο βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής, το οποίο ακολουθεί τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Υστερα από 50 ώρες παιχνιδιού, και στις δύο ομάδες δόθηκε μια σειρά από τεστ με σκοπό να διαπιστωθεί ποια θα απαντούσε πιο γρήγορα. Οσοι είχαν εκπαιδευτεί στο παιχνίδι δράσης απάντησαν κατά 25% πιο γρήγορα και είχαν τον ίδιο αριθμό σωστών απαντήσεων με όσους έπαιζαν το παιχνίδι στρατηγικής.
« Βρήκαμε ότι οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών καταιγιστικής δράσης έλαβαν περισσότερες σωστές αποφάσεις ανά μονάδα χρόνου... Αν είσαι χειρουργός ή αν βρίσκεσαι στο μέσον μιας μάχης,αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά » λέει η επικεφαλής της έρευνας Ντάφνι Μπαβελιέ, η οποία μελετά για περισσότερο από μία δεκαετία τις επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στα μάτια και στον εγκέφαλο.
«Παίρνουμε αποφάσεις με βάση πιθανότητες τις οποίες αξιολογούμε συνεχώς στο μυαλό μας... Φάνηκε ότι τα βιντεοπαιχνίδια με γρήγορη δράση βελτιώνουν τις δεξιότητες του εγκεφάλου να λαμβάνει μια σειρά από αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου » εκτιμά η δρ Μπαβελιέ.
Πέρυσι, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει την ευεργετική δράση των βιντεοπαιχνιδιών στον συντονισμό ματιού και χεριού και στην ικανότητά μας να εντοπίζουμε χρωματικές αντιθέσεις.
Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα η οποία δείχνει ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να έχουν οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία, μέχρι προσφάτως οι έρευνες επικεντρώνονταν στις αρνητικές συνέπειές τους, όπως είναι ο εθισμός και το γεγονός ότι περιορίζουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου