www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιδρούν στην κατάργηση της έφεσης στις φορολογικές υποθέσεις

ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ ως προς τη νομιμότητα των μέτρων τα οποία επιχειρεί να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών για την ταχύτερη επίλυση των φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εκφράζουν οι δικαστικοί λειτουργοί και η πλειονότητα του νομικού κόσμου.

Η εκδίκαση των υποθέσεων σε έναν και μοναδικό βαθμό, χωρίς τη δυνατότητα του διαδίκου να κάνει χρήση κανενός ενδίκου μέσου, προσκρούει στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, εκτιμώντας πως αν το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση, το ενδεχόμενο να κριθούν στην πορεία οι ρυθμίσεις παράνομες και αντίθετες προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ σοβαρό. Η υπό εξέταση ρύθμιση που συγκεντρώνει τα πυρά του νομικού
κόσμου προβλέπει- σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών - την παραπομπή των υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ απευθείας στο Εφετείο- για έναν και μοναδικό βαθμό κρίσης- και τις υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο κάτω των 150.000 ευρώ στο Πρωτοδικείο, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης.

Το μέτρο αυτό ωστόσο συνιστά συρρίκνωση των δικαιωμάτων των διαδίκων, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση καταργεί τη χρήση ενδίκων μέσων.

Στο μεταξύ, εκτός των διατάξεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, η σκέψη της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού των Διοικητικών Δικαστηρίων κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ετσι και οι εκκρεμούσες φορολογικές διαφορές θα εκκαθαριστούν συντομότερα, αλλά και ο όγκος των άλλων υποθέσεων θα μειωθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του θεσμού της πρότυπης δίκης, όπου οι υποθέσεις με ομοειδές αντικείμενο θα επιλύονται με τη λήψη μιας «πιλοτικής» απόφασης, καθώς και μια σειρά άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων με κατεύθυνση την αποσυμφόρηση των πινακίων, αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας να κινεί τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατόπιν αιτήματος των διευθυνόντων τα Διοικητικά Δικαστήρια, των οικείων δικηγορικών συλλόγων και του υπουργού Οικονομικών, ενώ με άλλη διάταξη προβλέπεται η ταχεία εκδίκαση υποθέσεων- όπου κρίνεται αναγκαίο- από τον πρόεδρο Πρωτοδικών του Διοικητικού Πρωτοδικείου, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: