www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

«Κήπος» ιδεών για µια πράσινη Αθήνα

Φανταστήκατε ποτέ την πολυκατοικία σας καλυµµένη από αναρριχητικά φυτά; Ή τον εαυτό σας να κάθεται κατακαλόκαιρο στην Πλατεία Κάνιγγος χωρίς να ζεµατίζεται από τη θερµότητα της καυτής ασφάλτου;


Είναι µερικές από τις ιδέες που µεταµορφώθηκαν σε εντυπωσιακές κατασκευές και σχέδια. Για να µας συµφιλιώσουν µε το περιβάλλον και να καταλάβουµε την ανάγκη προστασίας του σε κάθε µας βήµα.

Το Green Design Festival, που αρχίζει στην Αθήνα στις 23 Σεπτεµβρίου, µε χορηγό το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, θα δώσει την ευκαιρία στον καθένα από µας να έρθει σε επαφή µε τις ιδέες αυτές, να διαφωνήσει µαζί τους, να τις βελτιώσει ανάλογα µε τα δικά του βιώµατα και πεποιθήσεις. Να µπει στον πειρασµό της «διάδρασης». Στην Πλατεία Συντάγµατος, εκεί
όπου υπό την αιγίδα του Δήµου Αθηναίων θα χτυπά η καρδιά του φεστιβάλ µέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ειδικές θέσεις στάθµευσης για ποδήλατο θα περιµένουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Σε ένα «οικολογικό µουσείο» που θα έχει δηµιουργηθεί για την περίσταση, κάθε πολίτης θα µπορεί να δει τις προτάσεις µιας µεγάλης οµάδας αρχιτεκτόνων, ελεύθερων επαγγελµατιών και σχεδιαστών (του µη κερδοσκοπικού, κυβερνητικού φορέα Βrainlab), για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, διαφορετικό από αυτόν που ακολουθήσαµε ώς τώρα.

Οι στόχοι

Σε αυτόν λοιπόν τον «κήπο ιδεών», η ανάγκη για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος οδηγεί τα χέρια των σχεδιαστών αρχιτεκτόνων σε ανατρεπτικές προτάσεις που µας οδηγούν σε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Είναι προτάσεις για το σπίτι µας, για την εξοχή που αγαπάµε, για τον φωτισµό του χώρου που δουλεύουµε, για τα ρούχα που φοράµε, για το νερό που πίνουµε, για τη δροσιά που µας ανακουφίζει τους µήνες του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: