www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Δυναμώστε τον οργανισμό πριν από τις διακοπές

Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν να ξεκινούν τις διακοπές με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης και να καταλήγουν στο άλλο άκρο καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού. Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων παίρνουν βάρος στις διακοπές και τις περισσότερες φορές το χάνουν δύσκολα.

Τελικά, είναι σωστό να εξαντλούμε τον οργανισμό μας λίγο πριν από τις διακοπές προκειμένου να αρχίσουμε τις διακοπές με λιγότερα κιλά;


Η απάντηση είναι πως όχι. Οι διακοπές είναι μια περίοδος όπου όλοι θέλουμε να περάσουμε ξένοιαστα και ξεκούραστα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί σωστά προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στην κούραση των διακοπών και την πολύωρη έκθεση στον ήλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόγραμμα και ισορροπία

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Καταρχήν θα πρέπει να υιοθετήσουμε τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Ο
οργανισμός μας χρειάζεται πρόγραμμα και ισορροπία στη διατροφή του προκειμένου να είναι υγιής και να λειτουργεί σωστά. Λίγο πριν από τις διακοπές η προσπάθεια για απώλεια βάρους θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά δίνοντας στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη συντήρηση και την επιβίωσή του.

Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, εφοδιάζοντας έτσι τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας ενισχύουν σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό.

Λόγω της πιο αυξημένης φυσικής δραστηριότητας (κολύμπι, ρακέτες) το καλοκαίρι η κατανάλωση της ελάχιστης απαραίτητης ποσότητας πρωτεΐνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού. Προτιμάμε ως πηγή πρωτεΐνης τα ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα) ή το λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα (1-2 φορές την εβδομάδα) και προσπαθούμε να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι και χοιρινό (1 φορά την εβδομάδα).

Προσοχή κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να δοθεί και στις πηγές πρόσληψης λίπους. Προτιμούμε ως πηγή λίπους το ελαιόλαδο και αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, όπως βούτυρο, λιπαρά τυριά, κόκκινο κρέας. Η αυξημένη κατανάλωση λίπους προκαλεί αίσθημα δυσπεψίας που είναι αρκετά δυσάρεστο σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία. Επιπροσθέτως, αποφεύγουμε τα πικάντικα φαγητά γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα δυσφορίας σε συνδυασμό με τη ζέστη.

Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, συνιστάται η κατανάλωση παγωτού σε ποσότητα 1-2 μπάλες, 1-2 φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να προτιμάμε παγωτά με γεύσεις φρούτων που έχουν λιγότερες θερμίδες από παγωτά καϊμάκι ή με σοκολάτα. Η αντικατάσταση γλυκών με πολλές θερμίδες και πλούσιων σε λίπος όπως πάστες και τούρτες θα ήταν προτιμότερο να γίνει από ζελέ ή γιαούρτι με φρούτα ή γλυκά του κουταλιού.

Εάν βέβαια δεν ακολουθήσετε τις προηγούμενες συμβουλές και καταφύγετε σε μη ενδεδειγμένες δίαιτες, συμπληρώστε τη διατροφή σας οπωσδήποτε με ένα πολυβιταμινούχο.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της καθημερινής διατροφής και την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος όσον αφορά την απώλεια βάρους. Είναι όμως όλα τα συμπληρώματα βιταμινών ασφαλή για όλους; Φυσικά και όχι. Οταν μιλάμε για ασφαλή συμπληρώματα, μιλάμε πάντα για πολυβιταμινούχα, που περιέχουν χαμηλές δόσεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και διατίθενται αποκλειστικά από το φαρμακείο. Επιλέξτε πολυβιταμινούχο ειδικά σχεδιασμένο για εσάς, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας καθώς και μια εταιρεία την οποία εμπιστεύεστε. Καλό θα ήταν να ζητήσετε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του ή και τη συμβουλή του διαιτολόγου σας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: