www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Κάντε κάτι για να μη γίνει γκέτο το κέντρο της Αθήνας

Πρόσκληση-πρόκληση σε υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας), νομάρχη και δήμαρχο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και πολίτες του ιστορικού εμπορικού κέντρου απευθύνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Στόχος, να βγει από την... παρένθεση και να μπει δυναμικά στη ζωή της πόλης ο δακτύλιος Μενάνδρου - Γερανίου - Κλεισθένους - Αγίου Κωνσταντίνου - Αθηνάς - Σωκράτους και Ευριπίδου.

Ταυτόχρονα ορίζεται χρονικό διάστημα δύο μηνών για προγραμματισμό και δράση, και συνάντηση εργασίας τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και όλοι οι αρμόδιοι θα αναλάβουν μέρος υλοποίησης των μέτρων που πρέπει να γίνουν άμεσα με τη φιλοσοφία τού «εδώ και τώρα». Με την κίνηση αυτή, ο
Συνήγορος θέτει όλους τους αρμόδιους της διοίκησης ενώπιον των ευθυνών τους, αφού προηγουμένως περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση του κέντρου, έτσι όπως την κατέγραψε ύστερα από αυτοψίες στον χώρο και αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών.


Στην περιοχή συγκεντρώνονται μετανάστες «χωρίς χαρτιά», συναθροίζονται στα πεζοδρόμια κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες, ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μοιάζουν με νομαδικό ή εκτοπισμένο πληθυσμό, σημειώνει στο πόρισμα ο Συνήγορος και συμπληρώνει: «Οφείλουν συνεχώς να αυτοσχεδιάζουν για να υπάρξουν. Αυτά τα εκτοπισμένα άτομα δημιουργούν έναν αόρατο ιστό, μια δική τους πόλη εκτός δικαιικού χώρου και κάθε έννοιας συνεκτικού, κοινωνικού και αστικού ιστού». Οι κάτοικοι μέσα σε αισθήματα ανασφάλειας παθαίνουν κονωνικο-ηθικό πανικό και αντιλαμβάνονται την παρουσία αυτών των ανθρώπων σαν μια φυσική καταστροφή που τους απειλεί... Το κράτος με τους μηχανισμούς του και κυρίως την Αστυνομία απλώς δεν υπάρχει, σημειώνει ο Συνήγορος, δεν υπάρχουν μέτρα, δεν υπάρχει πρόληψη, δεν υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει η «οιονεί απόσυρση» του κράτους.

«Δεν ωφελούν οι αφορισμοί», δηλώνει παρ' όλα αυτά ο Βασίλης Καρύδης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη που έχει την ευθύνη της έκθεσης. «Αντίθετα σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, οι συγκυρίες είναι καλές για παρέμβαση με σοβαρότητα, πρόγραμμα και λογοδοσία. Το πόρισμα θέλει να "τσιγκλίσει" το σύστημα να επέμβει με θεσμικές τομές που βοηθάνε και δεν κοστίζουν, γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε και την οικονομική δυσπραγία».

Ποια είναι η λύση;

«Να αναλάβει ενεργά δράση ένα σχήμα, ένα όργανο -όποιο αποφασίσει η κυβέρνηση- που εκτός από μια συνολική συνθετική προσέγγιση θα ιεραρχήσει τα προβλήματα και θα παρέμβει με δράσεις εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Δεν πιστεύουμε στα διυπουργικά σχήματα ούτε στις ατελείωτες διαβουλεύσεις»...

Είστε αισιόδοξος;

«Συγκρατημένα, είναι δύσκολο εγχείρημα όμως πρέπει να γίνει»...

Τι πρέπει ακριβώς να γίνει;

Ο Συνήγορος είναι συγκεκριμένος: Οχι διυπουργική επιτροπή γιατί δεν αποτελεί παραγωγική μορφή συντονισμού στη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου φαινομένου. Οχι σύσταση ειδικού φορέα διότι το ζήτημα είναι επείγον και η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί. Ο συντονισμός και ο έλεγχος πρέπει να ανατεθούν σε έναν ήδη υφιστάμενο πολιτικό φορέα ή μια αρχή που θα ενεργεί ως πρώτη μεταξύ ίσων και θα έχει την κύρια ευθύνη της λογοδοσίας απέναντι στην κυβέρνηση και τους πολίτες.

΄Αλλα μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα:

- Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια εφαρμόζοντας έναν ειδικό αστυνομικό σχεδιασμό προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες. Πρέπει επίσης να αναβαθμιστεί η αμεσότητα της αστυνομικής παρέμβασης σε κλήσεις θυμάτων ή και πολιτών, χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις στο σεβασμό των δικαιωμάτων των υπόπτων.

- Χρειάζεται να γίνει άμεσα έρευνα που θα καταγράψει την πραγματική έκταση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας στην περιοχή, τον βαθμό ανασφάλειας αλλά και τις ανάγκες, στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό ο Συνήγορος έχει επικοινωνήσει με το Εργαστήρι Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο προτίθεται να αναλάβει αφιλοκερδώς την επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος.

- Συμμετοχή των πολιτών με ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας που υπάρχουν στο Δήμο της Αθήνας. Να συγκροτηθεί το κεντρικό συμβούλιο πρόληψης της παραβατικότητας, η θητεία του οποίου έχει λήξει από πέρυσι και έκτοτε δεν υπάρχει, γεγονός που η αρχή θεωρεί χαρακτηριστικό δείγμα αβελτηρίας της διοίκησης

- Ειδική μέριμνα αλλοδαπών, ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διαδικασία ασύλου στη λογική του εξορθολογισμού και της δημοκρατικής αποτελεσματικότητας δείχνοντας ρεαλισμό ως προς τις δομές αλλά και την οικονομική κρίση. Προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

- Να αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς διαμονής στους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν από τη χώρα. Αναγνώριση στα πρόσωπα αυτά ειδικού καθεστώτος προσωρινής παραμονής για όσο χρόνο δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν νόμιμα από τη χώρα, αναγνώριση σε αυτούς των δικαιωμάτων εργασίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγης κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν και να απογραφούν.

- Συνεργασία της Νομαρχίας και του Δήμου Αθήνας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση άμεσων μέτρων για την καθαριότητα, την τήρηση των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής στην περιοχή, την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, τον έλεγχο και την αποτροπή οχληρών δραστηριοτήτων και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: