www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ενέσιμο φάρμακο 4 σε 1

Η λιραγλουτίδη πολεμά παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη

Oι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα στον πόλεμο ενάντια στην παχυσαρκία με ένα νέο ενέσιμο φάρμακο, το οποίο προκαλεί αίσθημα κορεσμού επί ώρες. Η ουσία λιραγλουτίδη, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως θεραπεία ενάντια στην παχυσαρκία σε τρία χρόνια, δείχνει επίσης να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να πολεμά τον διαβήτη και να αυξάνει τα επίπεδα της αποκαλούμενης «καλής» ΗDL χοληστερόλης, όπως ανέφεραν ερευνητές κατά τη διάρκεια διεθνούς Συνεδρίου για την Παχυσαρκία στη Στοκχόλμη.

Σημειώνεται ότι η λιραγλουτίδη έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χορήγηση ως αντιδιαβητικής θεραπείας εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ωστόσο οι δοκιμές της ουσίας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και ενάντια σε άλλα «δεινά» του σύγχρονου
τρόπου ζωής.

Η ουσία μιμείται τη δράση μιας ορμόνης, η οποία εκλύεται από το έντερο όταν τρώμε δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο για κορεσμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό το σήμα διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά, καθώς η ορμόνη που ονομάζεται GLΡ1 καταστρέφεται γρήγορα. Ωστόσο η νέα ενέσιμη θεραπεία δείχνει ότι διατηρεί το αίσθημα κορεσμού έως και για 13 ώρες, παρ΄ ότι το άτομο καταναλώνει περί τις 20% λιγότερες θερμίδες ημερησίως.

΄Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η χορήγηση της ενέσιμης ουσίας άπαξ ημερησίως επί έξι μήνες σε παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες οδήγησε σε μείωση του βάρους κατά 9,5 κιλά κατά μέσον όρο χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες. Στη δοκιμή συμμετείχαν περισσότερα από 550 άτομα ορισμένα εκ των οποίων λάμβαναν λιραγλουτίδη ενώ τα υπόλοιπα ορλιστάτη, το πιο δημοφιλές φάρμακο, που χορηγείται σήμερα για την αντιμετώπιση των περιττών κιλών. Τα αποτελέσματα στην ομάδα της λιραγλουτίδης ήταν δύο φορές καλύτερα από εκείνα στην ομάδα της ορλιστάτης. Μάλιστα όταν οι συμμετέχοντες που λάμβαναν λιραγλουτίδη συνέχισαν τη θεραπεία τους επί 18 μήνες επιπλέον κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους τους, κάτι που δεν συνέβη με όσους λάμβαναν ορλιστάτη.

Ο καθηγητής Αρνε Αστρουπ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είπε στο συνέδριο ότι « η ουσία κάνει το άτομο να νιώθει κορεσμό επί πολλές ώρες. Η ένεση γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στον λιπώδη ιστό του ποδιού με ένα ειδικό στιλό».

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ μεγαλύτερες δοκιμές της ουσίας ενάντια στην παχυσαρκία, που θα περιλαμβάνουν περί τις 5.000 άτομα.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: