www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Αυξάνονται κατά 50% οι αντικειμενικές αξίες

Φωτιά σε φόρους μεταβίβασης, γονικές παροχές και κληρονομιές βάζουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις αγοραίες σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων στις αρχές του 2011 ή εναλλακτικά τον Σεπτέμβριο του 2010.


Η εξίσωση φέρνει μέση αύξηση της τάξης του 50% στις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες και επιμέρους αυξήσεις ακόμα και πάνω από 200%. Ετσι οδηγεί χιλιάδες φορολογούμενους στην τσιμπίδα του Φόρου Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στην «παγωμένη» από την κρίση κτηματαγορά. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια «μαύρα» εισοδήματα τα οποία διαφεύγουν τη φορολόγηση με βάση την απολύτως νόμιμη οδό της αναγραφής των αντικειμενικών αξιών στα συμβόλαια. Με τον τρόπο αυτό,

εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν αφορολόγητα μεγάλα ποσά που αφορούν ακριβώς τη διαφορά ανάμεσα στην αντικειμενική τιμή που περιγράφεται στο συμβόλαιο και την πραγματική αξία πώλησης των ακινήτων. Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε την πρώτη δόση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για τον Ιανουάριο του 2011. Μάλιστα έχει εγγράψει και στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα Ε.Ε- ΔΝΤ- ΕΚΤ πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ για το 2011 και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για το 2012, ακολουθώντας τις ανάλογες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει εξίσωση. Τις τελευταίες ημέρες όμως διατυπώνονται εισηγήσεις για αύξηση των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, ίσως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί και η αύξηση των εσόδων στον προϋπολογισμό, η εξέλιξη των οποίων εμφανίζει σοβαρές αρρυθμίες.

Αποκλίσεις έως και 200%

Η τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών έγινε το 2007 από τον τότε υπουργό Γ. Αλογοσκούφη και παρ΄ ότι και επί κυβέρνησης Ν.Δ. υπήρχαν σχέδια για την εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, αυτά τελικά δεν προχώρησαν. Ετσι, οι αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο τιμές είναι και σήμερα πολύ μεγάλες ξεπερνώντας σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το 200%. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Βύρωνας, όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 950 έως και 1.600 ευρώ. Ομως, όπως προκύπτει από στοιχεία της Αspis Real Εstate για τις αγοραίες τιμές ακινήτων, η μέση αγοραία τιμή διαμορφώνεται στα 2.900 ευρώ, εκτοξεύοντας τη μέγιστη διαφορά στο 205% και την ελάχιστη στο 81%. Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στις ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Αλιμος, η Γλυφάδα και η Πεύκη. Στην Πεύκη οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 1.550 έως και 1.950 ευρώ αλλά η μέση αγοραία αξία φτάνει τα 3.000 ευρώ, με την ψαλίδα να ανοίγει έως και 94%, στο κέντρο της Γλυφάδας οι αντικειμενικές κυμαίνονται μεταξύ 2.350 και 2.650 ευρώ, αλλά η μέση αγοραία είναι στα 3.200 ευρώ, και στο κέντρο του Αλίμου με αντικειμενικές αξίες από 1.500 έως 2.000 ευρώ οι πραγματικές τιμές πώλησης διαμορφώνονται σε μέσα επίπεδα στα 2.600 ευρώ, με την απόκλιση να φτάνει έως και το 73%.

Και στις φθηνότερες περιοχές

Και στις συγκριτικά φθηνότερες περιοχές οι αποκλίσεις είναι επίσης μεγάλες. Για παράδειγμα, στο κέντρο στο Περιστέρι, όπου οι αντικειμενικές κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.300 ευρώ, οι πραγματικές τιμές πώλησης ανέρχονται σε μέσα επίπεδα σε 2.000 ευρώ, με την ψαλίδα να ανοίγει έως και 150%, ενώ στον Κορυδαλλό, με τις αντικειμενικές από 900 έως 1.400 ευρώ, οι πραγματικές τιμές φτάνουν τα 2.200 ευρώ και οι αποκλίσεις ξεπερνούν το 140%.

Και στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη συμπρωτεύουσα. Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Εφορία καταγράφει αντικειμενικές τιμές από 1.300 έως 4.600 ευρώ. Οι πραγματικές τιμές όμως διαμορφώνονται από 2.000 έως 6.000 ευρώ και οι αποκλίσεις κυμαίνονται από 30% έως και 54%. Την ίδια ώρα στο Κορδελιό, με αντικειμενικές αξίες από 650 έως 1.100 ευρώ, οι αγοραίες τιμές διαμορφώνονται 27% έως και 69% υψηλότερα, μεταξύ 1.100 και 1.400 ευρώ.

Τις διαφορές αυτές καταγράφει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί γι΄ αυτό τον λόγο στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα παραδώσει προσεχώς τις εισηγήσεις της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που θα λάβει και τις οριστικές τελικές αποφάσεις τόσο για το μέγεθος της αναπροσαρμογής όσο και για τον χρονικό ορίζοντα έναρξης εφαρμογής.

Ηλεκτρονικό σύστημα

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί, μετά τις αυξήσεις σε δύο δόσεις με στόχο την εξίσωση, θα καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 50% ΕΩΣ 200%


Η εξίσωση φέρνει μέση αύξηση της τάξης του 50% στις αντικειμενικές αξίες και επιμέρους αυξήσεις ακόμα και πάνω από 200%

Δεν υπάρχουν σχόλια: