www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Μείωση 2,5% για το ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως ανακοινώθηκε, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Επίσης, μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 16,7%, στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10,0% και στις λοιπές κατασκευές κατά 29,3%.

Αντίθετα, αύξηση κατά 8,4% σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών.

Συνολικά, η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο

του 2009.

Υποχώρηση της τάξης του 9% κατέγραψε η δημόσια κατανάλωση ενώ αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφάνισε μείωση 15,8% ενώ μείωση κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Μειωμένες κατά 11,1% ήταν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,7%.

Παράλληλα, μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Υποχώρηση κατά 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 3,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Η μείωση έφτασε το 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσιάστηκε στον κλάδο γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,7% και στον κλάδο χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,2%.

Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι κλάδοι βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 5,3%, κατασκευών κατά 24,6%, εμπορίου, ξενοδοχείων - εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 1,9%, καθώς και λοιπών υπηρεσιών κατά 2,9%.

Τέλος, σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: