www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η Danone ορέγεται τον κλάδο γαλακτοκομικών της Vivartia

Η Danone, ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος που κατέχει την πρώτη θέση στη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά στην ελληνική αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Danone Ηellas ΑΕ κ. Βenoit de Lavarene ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης του γαλακτοκομικού κλάδου που σύντομα θα είναι αυτόνομη εταιρεία, της Vivartia ΑΕ που ανήκει στην ΜΙG, είπε: «Είναι ακόμη νωρίς, είμαστε μικρή εταιρεία,αλλά μεσοπρόθεσμα θα μας ενδιέφερε». Οπως είναι γνωστό, αυτόνομα η Danone δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά την τελευταία πενταετία, κυρίως στην αγορά της γιαούρτης, όπου έχει κατορθώσει να αποσπάσει το 10,1%, με βάση τα στοιχεία του 2009, ενώ εφέτος εκτιμά ότι μπορεί να φθάσει στο 10,5%. Το ποσοστό του μεριδίου της αφορά την αξία και δεδομένου ότι οι τιμές κινούνται πτωτικά στον συγκεκριμένο τομέα, είναι

προφανές ότι το μερίδιό της με βάση τον όγκο είναι μεγαλύτερο.


Χθες ο κ. De Lavarene περιέγραψε με συγκεκριμένα στοιχεία το ζοφερό κλίμα στην ελληνική αγορά όχι μόνο για το 2010, αλλά και για το 2011, όπου η κατανάλωση μειώνεται και τούτο γίνεται ακόμη πιο εμφανές στην αγορά της γιαούρτης, η οποία έχει μειωθεί κατά 3%, στην οποία όμως υπάρχουν σημαντικές κατηγορίες όπου η πτώση της κατανάλωσης κινείται με διψήφια ποσοστά. Μεταξύ αυτών, το παραδοσιακό μειώθηκε κατά 11,1%, το επιδόρπιο με φρούτα και δημητριακά μειώθηκε κατά 25,1%, το αγελάδος κατά 7,6%, ενώ το στραγγιστό αυξήθηκε κατά 1,9%. Σε αυτό το πλαίσιο ο γάλλος μάνατζερ περιέγραψε τη στρατηγική της εταιρείας, η οποία συνοψίζεται σε δύο άξονες: πρώτον, εισαγωγή και διακίνηση στην ελληνική αγορά νέων προϊόντων και, δεύτερον, συνεχείς προσφορές προς τον καταναλωτή. Μάλιστα σχετικά με τις προσφορές είπε ότι, αν συνυπολογιστούν στη διαμόρφωση της τιμής, τότε ο μέσος όρος των προϊόντων της Danone κοστίζει 90 λεπτά το κιλό, ενώ ο μέσος όρος της αγοράς ανέρχεται σε 1 ευρώ το κιλό.

Κατά τη διάρκεια του 2009 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 28,8 εκατ. ευρώ έναντι 25,6 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση κατά 13%, ενώ οι ζημιές των 450.000 ευρώ το 2008 «διαμορφώθηκαν» πέρυσι σε κέρδη ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στο 2010 ο κ. De Lavarene είπε ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν δύσκολο, αλλά ο Απρίλιος και ο Μάιος κινήθηκαν ανοδικά και αισιοδοξεί ότι εφέτος το μερίδιο της εταιρείας θα ανέλθει σε 10,5%.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: