www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ηχηρή παρέμβαση Κ. Παπούλια

Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, ωστόσο έχει και δικές του εγγενείς αιτίες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.


Όπως τόνισε ο κ. Παπούλιας, η κρίση είναι βαθιά πολιτική, όχι μόνο οικονομική. Ο πολιτικός κόσμος, συνέχισε, αποδοκιμάζεται και οι λόγοι γιʼ αυτό είναι γνωστοί.

΄Εκανε επίσης λόγο για χρεοκοπία του πελατειακού συστήματος και
τόνισε την ανάγκη να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον της φοροδιαφυγής, για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Παπούλιας απηύθυνε έκκληση για μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης.

Επιπλέον, πρότεινε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους, την αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία εξαίρεση στους πολιτικούς από τους κανονισμούς που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες ούτε στα μικρά ούτε στα μεγάλα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη φονική εμπρηστική επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αξεπέραστη οδύνη του για τα θύματα της αποκρουστικής βίας.

«Σοβαρές και μεγάλες αλλαγές»

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν «μεγάλες αλλαγές» στη χώρα, ζητώντας τη συνδρομή κομμάτων και πολιτών.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ «μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε όμως πως «αυτό απαιτεί να είναι παρόντες όλοι, τα κόμματα και οι πολίτες». Στο σημείο αυτό μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία από τη σύσκεψη της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα: «Είναι κρίμα που δήλωσαν απόντες, εμείς όμως τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε και πάλι πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ώστε να δημιουργήσει μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, «να αφήσουμε αφήσουμε πίσω την Ελλλαδα του χθες ... να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας, της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον ...».

Αναφερόμενος στο μηχανισμός στήριξης, τόνισε πως «πρώτα έπρεπε να σώσουμε τη χώρα πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε» και δήλωσε και πάλι δικαιωμένος από τον αγώνα, που, όπως ανέφερε, δόθηκε: Δικαιωθήκαμε διότι διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης, προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της ... Δικαιωθήκαμε γιατί είχαμε πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συναινετικός ο Γ. Καρατζαφέρης

Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως επρόκειτο για «μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν συζητήθηκαν «πέρα απο τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων». «Έχω την αίσθηση πως όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν ... Θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα» συνέχισε.

Ερωτηθείς «τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδη κάποιοι να πάνε φυλακή» ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επισήμανε πως «υπήρξε οικουμενική συνεννόηση».

Γ. Παπανδρέου: Αντίπαλός μας οι αγορές

H σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Πρώτος εξήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε λίγη ώρα θα κάνει αναλυτικές δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

«Αντίπαλός μας είναι οι αγορές», ήταν η πρώτη φράση του Πρωθυπουργού, πριν από την επίσημη έναρξη του Συμβουλίου.

Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προσήλθε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: