www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Χαρά Νικοπούλου σε ευχαριστούμε!

«Ο κάθε Έλληνας του χθες και του σήμερα φωνάζει τι είναι η πατρίδα μας». Ρίγη συγκίνησης στους παριστάμενους αλλά και σε όσους τη θαύμασαν αργότερα μέσω του διαδικτύου, προκάλεσε η Χαρά Νικολοπούλου.

Αγώνας απέναντι στους εγκάθετους

Η Χαρά Νικοπούλου, γνωστή για τον αγώνα της στο δημοτικό σχολείο στο Μέγα Δέρειο του Έβρου όπου διδάσκει τα παιδιά Πομάκων και Αλεβιτών που στενάζουν κάτω από την τρομοκρατία του τουρκικού προξενείου, έδωσε και πάλι μαθήματα εθνοπρέπειας, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παριστάμενων. Αφού ευχαρίστησε το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη, η ηρωική δασκάλα στηλίτευσε τη δράση του τουρκικού προξενείου
της Κομοτηνής, «που συντελεί στην πολιτιστική γενοκτονία των Πομάκων και των Ρομά της Θράκης».

Μίλησε με αγάπη για τους μαθητές της, «που διψούσαν να μάθουν τι είναι η πατρίδα μας. Ταξιδέψαμε μαζί στα μονοπάτια της Ελλάδας…», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα απογεύματα, μαζί με τις μητέρες Πομάκες των παιδιών μου, μαθαίναμε ελληνικά, ήθη και έθιμα των Πομάκων και των Αλεβιτών». Και συνέχισε: «Δυστυχώς πολλές φορές βρέθηκα αντιμέτωπη με τους εγκάθετους του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, που με κάθε τρόπο αντιδρούσαν στην παρουσία μου στο Δέρειο μια και προκλητικά κάνουν τα πάντα για να εκτουρκίσουν τους Πομάκους και τους Ρομά και ευτυχώς αποτέλεσα εν μέρει τροχοπέδη στα σχέδιά τους». Η δασκάλα έστειλε ένα μήνυμα στον Σάνιτς, τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή, λέγοντας ότι «η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική, δεν είναι τουρκική», μέσα σε χειροκροτήματα.

Ένα ηχηρό μήνυμα από τους Πομάκους μαθητές

Εξήρε και τη στάση των μαθητών της, «τους πιο αξιοπρεπείς Έλληνες της Θράκης», όπως είπε, διαβάζοντας τα ονόματά τους και λέγοντας ότι εκείνα «στέλνουν ένα ηχηρό ράπισμα σε όσους αναρωτιούνται σήμερα μέσα από εγχειρίδια ντροπής “Τι είναι η πατρίδα μας”», αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον της εθνομηδενιστικής κομπανίας, που απαρτίζεται από πρόσωπα όπως η Θάλεια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη (έχουν μετάσχει και οι δύο σε προγράμματα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων), μεταξύ άλλων. Η Θάλεια Δραγώνα, ειδική γραμματέας του υπουργείου (πρώην Εθνικής νυν εθνομηδενιστικής) Παιδείας, είχε σύμφωνα με δημοσιεύματα απειλήσει την κ. Νικοπούλου στη διάρκεια άλλης μιας βράβευσής της προ καιρού από το υπουργείο.

Μια πατρίδα δοξασμένη

«Ο κάθε Έλληνας του χθες και του σήμερα φωνάζει τι είναι η πατρίδα μας», διακήρυξε η κ. Νικοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «μέσα από τα βάθη των αιώνων, το θρυλικό “μολών λαβέ” του Λεωνίδα και των τριακοσίων, ορίζει τι είναι η Ελλάδα. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι η Ελλάς του χθες και του σήμερα, έτσι όπως θα θέλαμε όλοι να είναι. Πατρίδα μας είναι ο Σωκράτης, ο Περικλής, οι αρχαίοι φιλόσοφοι, οι ρήτορες. Πατρίδα μας είναι οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο δάσκαλος του Γένους Ευγένιος Βούλγαρης, ο Έλλην φιλόσοφος Μιχαήλ Ψελλός, ο φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων, η Άννα Κομνηνή, οι επί 400 χρόνια σκλαβωμένοι μα υπερήφανοι Έλληνες της Τουρκοκρατίας, οι Φιλικοί, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που διαχρονικά κήρυττε “τα σχολειά χτίστε, εκεί ο Θεός μένει της Ελευθερίας”. Ελλάδα είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα, οι ιερείς του Γένους, που ακούραστα στα κρυφά σχολειά διατήρησαν στους αιώνες το ομόγλωσσον, το ομότροπον, το ομόθρησκον, όπως από την αρχαία ακόμη Ελλάδα όριζε ο Ηρόδοτος.

Ελλάδα, πατρίδα μας, είναι ο Παύλος Μελάς, που αγωνίστηκε για να απελευθερώσει αυτήν εδώ την ιερή γη των Μακεδόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης που θυσιάστηκε για την Κύπρο, ο Διγενής, ο οπλαρχηγός στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου ο προπάππος μου ο θρυλικός Αθανάσιος Φαρμάκης.

Αλλά μέχρι και σήμερα, πατρίδα μας Ελλάδα είναι οι ήρωες των Ιμίων, ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος. Μα και κάθε εν ζωή Έλληνας πιλότος, που καθημερινά αναχαιτίζει στο Αιγαίο τα τουρκικά αεροσκάφη. Ελλάδα, πατρίδα μου δικιά μου και δικιά σας, είναι κάθε Έλληνας δάσκαλος που φτάνει στα ακριτικά μέρη για να διδάξει στα Ελληνόπουλα αυτό το άλφα και το έψιλον, που ίδιο αναπαριστάται γραφικά εδώ και χιλιάδες χρόνια και φωνάζει πως ήμασταν και είμαστε και θα είμαστε Έλληνες. Πατρίδα μας είναι κάθε ξεριζωμένος Έλληνας του Πόντου, κάθε ξενιτεμένος Ηπειρώτης, κάθε αγέρωχος Μακεδόνας, κάθε Θεσσαλός, κάθε Στερεοελλαδίτης, Πελοποννήσιος, νησιώτης, κάθε Έλληνας της διασποράς».

Και οι αιχμές κατά των εθνομηδενιστών

Η Χαρά Νικοπούλου, μίλησε με αγάπη για τους μαθητές της:

«Μα πάνω απ’ όλα, για μένα τη δασκάλα του Μεγάλου Δερείου, Ελλάδα είναι κάθε Πομάκος μαθητής μου, που φωνάζει μέσα από σχολικές εφημερίδες πως δεν είναι Τούρκος, είναι Έλληνας. Μα κάποιοι τόσο άκριτα και ανεύθυνα, τον ρίχνουν στα δίχτυα της Τουρκίας, δημιουργώντας δίγλωσσα νηπιαγωγεία και αρνούμενοι πεισματικά την ίδρυση δημόσιων σχολείων στα Πομακοχώρια. Μπορεί κάποιοι, δεν θα ήθελα να τους ονοματίσω αλλά ξέρετε ποιοι είναι, να απαγόρευσαν στους μαθητές μου να φορέσουν με υπερηφάνεια, λίγες ημέρες πριν στις 25 Μαρτίου, την εθνική φορεσιά του τσολιά, που τόσο επιθυμούσαν, μα ο Χασάν, ο Ρεζτέπ, η Φατμέ… οι δικοί μου μαθητές αλλά και εμείς οι δασκάλες του ελληνόγλωσσου προγράμματος του μειονοτικού σχολείου Μεγάλου Δερείου, η κ. Σουμάκα Ζαφείρω, η κ. Ελπίδα Τζώρτζη και εγώ, δεν πτοηθήκαμε.

Αντίθετα, σε κάθε ξένο ή εγχώριο που επιβουλεύεται την πατρίδα μας, στον Αλβανό που εγείρει θέμα τσάμηδων, στον σκοπιανό που προκλητικά οικειοποιείται τη γη των Μακεδόνων και στον Τούρκο που καταδυναστεύει την Κύπρο και επιβουλεύεται τη Θράκη και το Αιγαίο, αφιερώνουμε μέσα από τα βάθη της ελληνικής ψυχής μας, το τραγούδι που ακούστηκε στη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου: “αρνιέμαι να είσαι εσύ και να μην είμαι εγώ που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις, με τη δική μου γη και το νερό. Αρνιέμαι στους Τούρκους να δηλώσω υποταγή, αρνιέμαι στον οποιονδήποτε να δώσω από τη δική μου γη μια σπιθαμή μου».

Δεν υπάρχουν λόγια…

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές, που τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν τη συγκίνηση. Αυτό αισθάνθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όσοι παρακολούθησαν την τελετή βράβευσης της Χαράς Νικοπούλου και των άλλων διακεκριμένων κυριών. Και μπορεί στα πόστα της κυβέρνησης να κάθονται κάποιες άλλες κυρίες, με αποκρουστικές αντιλήψεις και να «κυβερνούν», όμως αυτές δεν θα χειροκροτηθούν ποτέ όπως χειροκροτήθηκε η Χαρά Νικοπούλου, που μας κέρδισε όλους, με το θάρρος της και το έργο της.

Νίκος Χιδίρογλου

Η αγέρωχη Ελληνίδα δασκάλα, βραβεύτηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης στο Πόρτο Παλλάς, την περασμένη Τετάρτη, μαζί με Ελληνίδες, ομογενείς κυρίως, που διακρίθηκαν για την κοινωνική τους δράση και είναι η Έλενα Αμβροσιάδου (έστειλε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με έξοδά της στην Αϊτή, η Βρισηίς Μαύρου-Παϊδούση, η Όλγα Κουπριάνοβα, η Μαργαρίτα Καπετανέα, η Αλεξάνδρα Βακιτσίδη, η Αθανασία Σίσκου, η Ιωάννα Ζωνναρά-Γεωργαλού και η Μαρίνα Μουστάκα.

Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: