www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΕΣΕΕ: Δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μια ανοίγει

Στις 100.000 απολύσεις εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ ότι μπορεί να οδηγηθεί το εμπόριο προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας.


Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της πρώτης προκαταρκτικής επεξεργασίας των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου από
την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό δείγματος 1.082 εμπορικών εταιρειών, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2010 δείχνουν ότι οι 7 στις 10 περιμένουν μείωση των πωλήσεών τους φέτος ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους ενώ πέρυσι είχε μείωση ρευστότητας το 43%. Ακόμα, οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολύ μικρές είναι αυτές που αυτοχρηματοδοτούνται ουσιαστικά ενώ οι εννέα στις δέκα ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις δεν προβλέπουν για το 2010 ότι θα κάνουν επενδύσεις.

Ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την απασχόληση: περίπου οι επτά στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόληση τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης και όπως εξήγησε ο κ. Κορκίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το ότι οι υπόλοιπες τρεις από τις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν ενδεχομένως σε απολύσεις εκτιμάται ότι αναφέρεται με βάση τα στοιχεία του Τειρεσία στις 65.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο σήμερα και απασχολούν 100.000 εργαζόμενους ενώ σαφώς σε αυτές δεν αποκλείεται να προστεθούν και επιπλέον επιχειρήσεις.

Πέρυσι οι προβλέψεις για το 2010 ήταν σχετικά αισιόδοξες. Το 25% των επιχειρήσεων προέβλεπε ότι θα αυξήσει την απασχόληση μέσα στο 2010 ενώ φέτος η πρόβλεψη για το 2011 είναι ότι οι εννέα στους δέκα δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόλησή τους. Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2011 παρουσιάζουν μια σαφώς πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για το 2010 αλλά ταυτόχρονα πιο αρνητική σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει πέρυσι για το 2010. Άρα μπορεί μεν να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από άλλες χρονιές αλλά ακόμα διατηρούν τις ελπίδες τους για το μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των ισολογισμών του δείγματος της έρευνας από την ICAP προκύπτει ότι στα αποθέματα των ΑΕ-ΕΠΕ το 2009 υπέστησαν μείωση 6% οι απαιτήσεις αυξήθηκαν 5% ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν 12%, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 3% και οι τραπεζικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν 7%. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται ότι οι 5 στις 10 επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ ευρώ δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις. Τα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το 2008 παρουσίασαν το 2009 μείωση 35,15%, ο τζίρος 6,19%, το μικτό κέρδος μειώθηκε μόνο 2,49% ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων αυξήθηκε στις 113 μέρες από 101 το 2008 και ο μέσος όρος εξόφλησης προμηθευτών πήγε στις 88 μέρες από 82 το 2008.

Όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης «ακριβώς επειδή η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του τρίτου πακέτου μέτρων μέσω ΤΕΜΠΜΕ των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το εμπόριο και κυρίως να υπάρξει άρση των αντικινήτρων των εμποδίων που βάζει στην επιχειρηματικότητα το ίδιο το κράτος».

Επίσης, ανέφερε ότι το πάγωμα των εμπορικών μισθώσεων για μια τριετία ή και η μείωση των μισθωμάτων είναι μια λύση στην παρούσα κατάσταση καθώς, όπως ανέφερε, «δεν έχει σημασία το υψηλό ενοίκιο πλέον αλλά το σίγουρο ενοίκιο». Ο κ. Κορκίδης, σχετικά με τα λουκέτα στην αγορά, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εξής: «Δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μια επιχείρηση ανοίγει».

Ακόμα σημείωσε ότι 827.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε στο δημόσιο 23,4 δισ ευρώ εκ των οποίων οι 600.000 χρωστάνε κάτω από 2.000 ευρώ στις ΔΟΥ και όπως σχολίασε αυτά τα χρήματα είναι και τα μόνα που μπορούν να εισπραχθούν άμεσα. Ακόμα, ανέφερε ότι οι νομοί στους οποίους ανοίγουν οι λιγότερες επιχειρήσεις είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Ημαθία και η Εύβοια ενώ οι νομοί που έχουν τα περισσότερα λουκέτα είναι ο Πειραιάς, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Πιερία.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στ. Κομνηνός, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, σημείωσε ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθεια να άρει τα αντικίνητρα που θέτει στην επιχειρηματικότητα το ίδιο ενώ σημείωσε ότι το παρατηρητήριο Εμπορίου θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη χαρτογράφηση στης αγοράς και την επιτάχυνση επίλυσης σημαντικών θεμάτων, όπως είναι η εμπορική πολεοδομία και άλλα. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της προσπάθειας που γίνεται για την πάταξη των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων στην αγορά (νόμος για ενδοομιλικές συναλλαγές, δραστηριοποίηση Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας Αγοράς, Διεύθυνση Αντιμονοπωλιακού Ελέγχου κ.λπ.).

Τέλος από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σημειώνεται ακόμη ότι η πτώση της κερδοφορίας του τομέα είχε σαν αποτέλεσμα τη σοβαρή επιδείνωση της αποδοτικότητας ίδιων κεφαλαίων από 18% το 2008 σε 11,71% το 2009 ενώ ανάλογη επιδείνωση είχε και η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων. Η αύξηση του ενεργητικού των εμπορικών εταιρειών (3,7%) οφείλεται κυρίως στην επέκταση των απαιτήσεων (+334,5 εκατ ευρώ) και δευτερευόντως των διαθεσίμων (+274,7 εκατ ευρώ).
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: