www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αλλαγές στο ν/σχ για τη διαφθορά στο Δημόσιο

Σε δύο αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 15 του νομοσχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, πριν την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής.


Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου ορίζεται πως οι υπόδικοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πράξεων διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου, από υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, ή ακόμα και κοινοβουλευτικά πρόσωπα, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον τα στοιχεία τους κατατεθούν μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που τους αφορά.

Παράλληλα, αποκλείεται γι’ αυτούς η δυνατότητα απαλλαγής από την δίωξη, αλλά εξασφαλίζεται η
μειωμένη ποινή.

Ενστάσεις για το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, καθώς και για το άρθρο 1, που δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σε Επιτροπή υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εντολή διερεύνησης καταγγελίας, με προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος για πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν «πόθεν έσχες», εξέφρασαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι αντιρρήσεις εδράζονταν στον κίνδυνο κατάχρησης των διατάξεων από τους εκάστοτε υπουργούς, για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρητή διαδικασία αξιολόγησης των προσφερθέντων αποδεικτικών στοιχείων.

«Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, λέγατε ότι υπάρχει ευθύνη του κ. Αγγέλου με βάση την κατάθεση κάποιου κατηγορουμένου - του κ. Μπότσιου» σημείωσε ο κ. Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ.

«Με βάση αυτό, θεωρήσατε ότι έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Ρουσόπουλος. Θα παραπέμψετε έναν υπουργό και επειδή θα παραπεμφθεί ο υπουργός, θα ανασταλεί για το συγκεκριμένο η ποινική δίωξη. Και αν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα υπάρξει και καταδίκη και θα έχει λήξει το θέμα. Αυτά τα ζούμε, κύριε υπουργέ», πρόσθεσε.

«Αντί να προστατέψουμε το βουλευτή από τις συκοφαντίες των ανώνυμων μπλογκς, δίνουμε λόγο στον ανώνυμο ρουφιάνο» παρατήρησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Φοβάμαι πως τροφοδοτείται κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού που θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος» επεσήμανε ο κ. Κουβέλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τα πολιτειακά και κοινοβουλευτικά πρόσωπα» απάντησε ο Χ. Καστανίδης, διευκρινίζοντας ότι οι δυνατότητες του υπουργού, αφορούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που υποχρεούνται σε υποβολή «πόθεν έσχες».

Σε ό,τι αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτών για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο, αυτή αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως είπε, «υπαλλήλους που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή και πολιτικών παραγόντων. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία».

«Για τα πολιτικά πρόσωπα, που θεωρούνται από ορισμένους εκ των συναδέλφων ότι μπορούν να βρεθούν προ ωμών εκβιασμών, η διαδικασία ελέγχου δεν αλλάζει σε τίποτα. Και σήμερα, αν στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης ένας οποιοσδήποτε πολίτης αναφέρει το όνομα υπουργού, ο σχετικός φάκελος στέλνεται αμελλητί στη Βουλή - και η Βουλή αποφασίζει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα» πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: