www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Νέο ψαλίδι στο χαρτοφυλάκιο της υπουργού Οικονομίας

Στην εποπτεία του Πρωθυπουργού περιέρχονται οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την αγωνία της κυβέρνησης να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πολλές φορές αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.


«Χρειάζεται να κάνουμε μπαϊπάς στη Δημόσια Διοίκηση», είπε ο κ. Παπανδρέου στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες. Και λίγο αργότερα ανέθεσε στον Ευάγγ. Βενιζέλο να επεξεργαστεί νομοσχέδιο, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα να εγκρίνονται με διαδικασίες εξπρές οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που προκαλεί σε αυτές τις περιπτώσεις η γραφειοκρατία.

Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό, που βασίζεται στη λογική ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ευελιξία στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων αυτού του επιπέδου αν
θέλει να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων.

Το μοντέλο που εισηγήθηκε ο κ. Λοβέρδος να ακολουθηθεί, είναι αυτό που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου να επιταχυνθούν τα ολυμπιακά έργα μετά το 2002, ήτοι ένα συμβούλιο συναρμόδιων υπουργών, στο οποίο ενδεχομένως να προΐσταται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, με τη συμμετοχή κάθε φορά υπουργού ή υπουργών που εμπλέκονται σε μια συγκεκριμένη φάση της υλοποίησης της επένδυσης, και όλο αυτό να τελεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Η χθεσινή απόφαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, που δηλώνει την αγωνία της κυβέρνησης να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις που τώρα δεν υφίστανται, ουσιαστικά αποτελεί ακόμα μία αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Οικονομίας- τη δεύτερη μετά την προ ημερών ανάθεση των θεμάτων Ναυτιλίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δέχθηκε τα πυρά των συναδέλφων της. «Δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα για την προσέλκυση των επενδύσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ενώ επικριτικές για το νομοσχέδιο ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλου και Εργασίας Α. Λοβέρδου.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη ειδικώς στο μοντέλο των επιχορηγήσεων που χρησιμοποιεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τόνισε ότι «25 χρόνια τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Δεν λειτουργεί αυτό το μοντέλο. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση».

Επίσης σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν επισήμαναν τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις που σημειώνονται στον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ κάποιοι (όπως ο κ. Βενιζέλος) υπογράμμισαν ότι οι τράπεζες δεν είναι σήμερα σε θέση να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η κ. Κατσέλη αξιοποίησε την ευκαιρία να εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τους έμμεσους φόρους που επέβαλε (αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά), πολιτική στην οποία κατά βάση «χρέωσε» την άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. Η υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι αυτές οι αυξήσεις απορροφήθηκαν από την αγορά και δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο των τιμών.

Στο μάτι του κυκλώνα η Λούκα


ΣΤΟ ΜΑΤΙ του κυκλώνα μπήκε και χθες η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη, όταν ο ενημερωτικός ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό μετεξελίχθηκε σε συζήτηση γύρω από τις δαπάνες των φαρμάκων.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος εμμέσως επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Οικονομίας λέγοντας ότι «πάει άσχημα το θέμα της δαπάνης για τα φάρμακα» και μάλιστα αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα επηρέασε και τις αποφάσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τις περικοπές των δώρων του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, όταν ο κ. Λοβέρδος άκουσε τα σχόλια παριστάμενων βουλευτών- ανάμεσά τους και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Κουσελάς που σε γενικές γραμμές συμφώνησαν με την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού- πως «πέφτουν πολλά μαζί, από τις μειώσεις στις συντάξεις του ΔΝΤ, έως τον ΛΑΦΚΑ που δημιουργεί πρόβλημα στη βασική σύνταξη και το Ασφαλιστικό», ο υπουργός απάντησε πως στις συνομιλίες του με το ΔΝΤ κι ο ίδιος αρνήθηκε τις περικοπές στις συντάξεις «αλλά εκείνοι δεν πείστηκαν».

Μάλιστα, απέδωσε τη δυσπιστία της τρόικας στο γεγονός ότι «είμαστε εκτεθειμένοι με τα φάρμακα» αφού ούτε τα δελτία τιμών λειτουργούν καθώς δεν εφαρμόζεται ο νόμος και παράλληλα καθυστερεί το θέμα με τη λίστα φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: